I tako, posle sto godina reših se nekako da napišem i jedan novi recept na blogu. Nije da se nije kuvalo i spremalo ništa novo ova protekla 3-4 meseca, jednostavno mi se nije dalo da bilo šta kucam :). Na sve to, ovu baklavu nisam čak ja ni spremala, već kuma Ivona hahaha, i moram priznati da mi je ovo ubedljivo najbolja koju sam ikad probala, a probala sam ih ihahaj! Ni jedna baklava se ne pravi baš svaki dan, tako da, iako je trošak oko 2-2500 dinara (20 EUR) to mu dođe ko jedna prosečna torta.
Potrebno je:
1 kg tankih kora za pitu
350 g pečenih mlevenih lešnika
350 g pečenih mlevenih pistaća
350 g maslaca
1 l mleka
1 l slatke pavlake sa 36% mlečne masti
450 g šećera
2 kesice vanil šećera
Kore podelite na dva dela. Maslac otopite. Veliki pleh od rerne dimenzije 30x40 cm premažite maslacem. Izmešajte mlevene pistaće i lešnik, odvojte jednu - dve šake za posipanje odozgo.
Prvo kuvamo mleko za prelivanje: sipati mleko u šerpu i dodati 450 g šećera. Ostaviti da provri i da se šećer sasvim rastopi. Kuvati još minut-dva. U to dodati slatku pavlaku i vanil šećer. Nije potrebno više kuvati, samo skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi, taman dok baklava ne bude gotova.
Prvu polovinu kora ređajte u pleh i svaku koru premažite maslacem. Kad ih sve složite, pospite pistaći i lešnike. Preko nastavite sa ređanjem ostatka kora, opet svaku koru premažite maslacem. Ne sabijajte kore, nek sve ostane fino rastresito. Dakle, fil ide samo kroz sredinu kolača! Baklavu isecite ravnim, oštrim nožem ili skalpelom, na vama je kolika će biti parčad i da li ćete je seći na kocke ili rombove. Ako je ostalo maslaca, prelijte ga odozgo.
Baklavu pecite oko 45-60 minuta na 180C (zavisi od jačine rerne), nek fino porumeni, ali vodite računa da ne pregori. Čim je izvadite iz rerne, prelijte je prohlađenim mlekom, može i iz dva puta. Malo još nožem prođite kroz baklavu, koliko da se sve lepo i ravnomerno upije. Ostavite da se kolač sasvim ohladi, najbolje je da prenoći na hladnom. Pred služenje baklavu pospite onim odvojenim lešnicima i pistaćima.
Ukus? Vala, kao da jedete fenomenalan mlečni sladoled! Kore savršeno upiju mleko tako da se svaki zalogaj topi u ustima. Moram priznati da me skoro neki kolač nije toliko oduševio, i kud sam ručala pre toga, jer da nisam, samo sam ovo mogla da jedem i umrem srećna, bez griže savesti!
I za kraj, napomena: ukoliko koristite pravu, mlečnu slatku pavlaku, 450 g šećera je prava mera. Ali, ako koristite biljnu pavlaku za šlag, ona je već zaslađena, tako da je potrebno smanjiti količinu šećera na 400 g. Takođe, umesto lešnika i pistaća, možete koristiti i orahe, ili već kombinaciju koja vama odgovara. Ja ovo ne bih menjala...
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар