Beše to jako davno, još tamo početkom devedesetih, kada sam u nekim novinama pronašla ovaj recept. U stvari, pravi naziv im je bio Lady D puslice, u čast lejdi Dajane, ali meni je to čak i tada zvučalo prilično morbidno, a još je i bila živa. Kako god, recept još tad isproban, pa bio par puta počastvovan zvanjem slavkog kolača, a onda skoro zaboravljen. Sve dok pred ovu slavu na pronađoh staru slavsku svesku (sveto pismo ove mlade domaćice) u koju sam godinama zapisivala sve - od toga šta pravim za Aranđelovdan (od predjela do kolača) do toga šta mi je sve potrebno da kupim za slavu. I tu naletim na taj recept ali pod nazivom Bele lady puslice. I setim se koliko su dobre! A, s obzirom da su puslice inače bele, sem kad ne pregore, ostade im samo ono lady u nazivu.
oko dvadesetak komada puslica
200 g bele čokolade za kuvanje
100 ml mlečne slatke pavlake sa 36% mlečne masti
100 g maslaca
2-3 kašike kokosa
Ako baš i niste vični pravljenju puslica, nemate vremena ili vas jednostavno mrzi, možete ih, takođe, kupiti gotove, ima ih u gotovo svakoj radnji, pakovanje je od 100 g a unutra ih ima bar dvadeset komada. Nama dosta.
Na tihoj vatri zagrejati slatku pavlaku, voditi računa da ne proključa. Dodati joj izlomljenu belu čokoladu za kuvanje, maslac i jedno 2 kašike amareta. Ako nemate amareto, dodajte par kapi ekstrakta badema. Sve izmešati da se lepo sjedini i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim smesu dobro umutiti mikserom, nek bude fino penasta.
Fil sipati u dresir kesu sa velikim zvezdastim nastavkom (koristim Wilton 1M) i na puslicu istisnuti ružicu fila.
Na suvom tiganju propržiti 2-3 kašike kokosa, koliko da malo porumeni u pusti miris. Time posuti svaku puslicu. Po želji ih ukrasiti perlicama.
Napomene: domaće puslice, koliko god da su dobro umućene i osušene, ipak su malo "mekše" od kupovnih. Ako njih koristim, filujem ih sat-dva pred služenje kako se ne bi previše opustile. S kupovnim puslicama priča je sasvim drugačija, možete ih filovati i nekoliko dana ranije, ništa im ne fali, omekšaju sasvim malo.
I to bi bilo to! Vrlo jednostavno, a kombinacija hrskavih puslica i izuzetno ukusnog fila sa dodatkom kokosa je očaravajuća. Jedini problem je što teško stanu u jedan zalogaj :), mada, vredi se upustiti u taj izazov :)).
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар