Mislim da je svoj vrhunac ova torta doživela tamo devedesetih godina, kada smo masovno odbacile pihtije i gibanice kao slavsko predjelo i prešle na nešto finije - na slane rolate i torte. Ova je, verovatno, bila jedna od najpopularnijih. Jeste da je živa muka priprema tih paprika: prvo peci, pa ljušti, pa cedi, pa pohuj - ali, ko je probao vrlo dobro zna da se sve ovo isplati. Uostalom, kako je sezona zimnice, bilo da pečete papriku za zamrzivač ili za ajvar, odvojte malo sa strane (kao što sam ja) i napravite bar činiju ove torte za ukućane - svi će biti iznenađeni.
Ovde ću vam dati recept za malu meru. Slagala sam je u dublju činiju dimenzija 20x20 cm, što je dozvolilo tri sloja paprika, ali su i parčad bila prilično visoka, sigurno 8-9 cm. Ukoliko vam je potrebna veća količina, znate valjda šta vam je činiti.
oko 8-10 debelih, crvenih paprika (onih za ajvar)
so i biber
brašno
Za "kao poh":
2 krupnija jajeta
1 kašičica soli
oko 150 g belog brašna
oko 1-1,5 dl mleka
+
Za slaganje torte:
oko 100-150 g šunke ili kulena
oko 2 čaše kisele pavlake
oko 100 g feta sira (može, a i ne mora)
oko 200 g gaude (ili tvrdi sir po izboru)
Ne pohujem ih na klasičan način: brašno, jaja, prezle, ta varijanta mi upije mnogo manoće pri prženju, već ovako: umutiti jaja, so, brašno i dodati mleka koliko da dobijete smesu gušću nego za palačinke. Ako preterate s mlekom, gustinu podesite dodavanjem brašna, i obrnuto.
U tiganju zagrejati ulje, neka ga bude jedno prst u tiganju. Temperatura na 7 od 9 (dakle ne na najjače). Paprike otresti od viška brašna, pažljivo ih spuštati u poh s obe strane i pržiti ih dok ravnomerno ne porumene. Izvaditi ih na ubrus da upiju višak masnoće. A nisu masne, časna reč!
Kiselu pavlaku pomešati sa fetom, nek bude sasvim kremasta. Ako ne želite deblje slojeve pavlake, koristite manju količinu.
Na dno činije složite red paprika. Kako paprike nisu baš pravougaone vać vazda malo ćoškaste, jednu papriku žrtvujem za popunjavanje tih rupa, samo je isečem na veličinu rupe koju treba zakrpiti :)
Preko paprika naneti sloj pavlake, odozgo poređati šunku (ili deblje sečenu, ili više tankih listića). Na šunku ide sitno rendani sir.
Da se redovi torte ne bi odvajali pri sečenju (što se, inače, dešava), sledeći red paprika mažem pavlakom i s donje i s gornje strane. Samo donju stranu mažem tanjim slojem. Ponoviti ređanje na isti način. Sve završiti trećim slojem paprika, premazati ih pavlakom i obilno posuti rendanim sirom. Ukrasiti po želji peršunom ili seckanim vlašcem. Tortu prekriti streč folijom i ostaviti na hladnom par sati, da se stegne. Seći na štangle ili kocke oštim, ravnim nožem, svakim rezom proći par puta da biste bili sigurni da vam parčad neće biti vrljava kad ih složite na tacnu.
U sastojcima sam napisala da u tortu ide šunka ili kulen. Kulen je u ovoj kombinaciji san snova, ali ima jedan mali problem: malo se otima dok se seče, pa to zna prilično da ide na živce. Ako rešite da ga stavljate, preporučujem da ga iseckate na sitno i samo ga pospete preko pavlake. Skroz njami!
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
nikad probala - samo čula. A povjerenje u našu vikend kuhricu ogromno. Dakle, krećem!
ОдговориИзбришиJoj, hvala puno! 😘😘😘
ИзбришиA sta ko nema kulena ??? Pozdrav
ОдговориИзбришиOnda treba pažljivije da pročita recept, lepo piše: šunka ili kulen. Ako nemate ni jedno ni drugo, a želite ovu slanu tortu, onda je pravite s onim šta imate 😊.
ИзбришиHaha haha , draga Vikend kuvarice imate pravo, al eto ja cesto zaboravim sta sam procitala , a zapeo mi samo kulen u ovu moju suplju glavu :):):) Izvinjavam se i sledeci put cu pokusati pamtiti ,i da ovde kod mene gdje ja zivim nema kulena. Srdacan pozdrav i svako dobro :):):)
ОдговориИзбришиPretpostavila sam da je to u pitanju :) I s pravim, dobrim pršutom je vrhunska!
Избриши