петак, 12. јануар 2024.

Mimoza salata


Jeste da je Ruska salata apsolutna kraljica svih slavskih trpeza, ali i Mimoza ima svoje verne ljubitelje. I dok kod ove prve postoje oni za i protiv graška, za i protiv piletine, pa čak i oni za i protiv kuvanih jaja, dotle je kod Mimoze sve ladna voda, jedino je pitanje kojim redosledom je spakovati. Pa opet, obrni okreni, dobije se isti rezultat. Mada većina žena koje znam ovu salatu pravi odokativno, ja ću vam ipak dati "neke" mere, koje su i u mom slučaju "otprilike" jer mi ni najmanje nije važno da li će mi u salati završiti 500 ili 550 g krompira, da ne nabrajam sad i ostale sastojke. Kako god, stavite više onoga što smatrate da treba da ga ima više, stavite manje majoneza ako ga baš i ne volite, prilagodite svom ukusu, uživajte u kuvanju i zaboli vas ćoše sto Radmila sa petog to drugačije pravi. 

Potrebno je za jednu veću staklenu činiju ili okrugli kalup prečnika 24 cm: 
oko 500 g crvenog krompira
oko 300-350 g šunke
jedno 4 jajeta kuvana, manje od toga ne sme
300-350 g dobrog tvrdog sira, trapist, edamer, gauda, ementaler (ovaj poslednji mi je i najbolji) 
jedno 2,5-3 čaše kisele pavlake 
oko 200 g majoneza, može i više, ja volim ovoliko, i volim Thomy majonez podjednako koliko volim i maslac, zato uvek samo Thomy. 


Crveni krompir stavljam jer mi se lepo skuva, ali se ne pretvori u pire kad ga rendam, kao što je to slučaj sa belim. Ali, opet da napomenem, stavite krompir koji vam odgovara!

Dakle, krompir oljuštite i skuvajte, nemojte ga raskuvati. Ocedite ga od vode i ostaviti da se ohladi. 

Šunku narendajte na krupno rende i podelite na dva dela. 

Jaja skuvajte, a da me ne bi pitali koliko da ih skuvate, onda: stavite ih u hladnu vodu da se kuvaju, od trenutka kad provri voda, kuvajte ih 7 minuta, odmah ih prelijte hladnom vodom. Biće taman lepo tvrdo kuvana, ali ne i prekuvana, zelena. Odvojte jedno žumance sa strane, odvojte i pola jednog belanceta sa strane, to nam je za ukrašavanje. Ostatak narendajte na sitno rende, podelite na dva jednaka dela. 

Jedno 50-60 g sira odvojte sa strane, za posipanje odozgo. Ostatak sira narendajte na krupno rende i podelite na dva dela. 

Pavlaka se premazuje u tri sloja, delite je na tri dela. Majonez ide iz dva puta, ja to secnem onu kesu od 200 g sa strane (nema veze ako ima čep, čep je za diletante:) ), pa direkt iz kese nacvrckam ravnomerno, dakle majonez otprilike na dva dela. 

Jeste li se narendali - jeste! Jeste li se izdelili - jeste! Ajd' da slažemo, onako, po mom:

Na dno činije, direktno, narendajte na krupno otprilike pola količine krompira. Posolite ga. Ne sabijajte, nek ostane lepo vazdušast. Preko krompira premažite pavlaku, ja je prvo malo izmutim kašikom pa stavim gomilice preko krompira i onda je u jednom potezu razmažem. Ako krenete da dižete kašiku, pavlaka ima za sobom da povuče i krompir, pa može da se desi da se iznervirate. A ne želimo da se nervirate, je l' da da ne želimo? Ako ste paćenici kao  što sam ja, pa volite da vam se lepo vide redovi u staklenoj činiji, onda ubrusom obrišite sav višak pavlake koji je umusavio staklo. To ponavljajte posle svakog reda. 

Preko krompira sa pavlakom pospite pola rendane šunke, ne sabijajte je. Premažite je majonezom, isto u jednom potezu, kao i krompir. 

Preko šunke ide rendani sir, preko sira sitno rendana jaja, preko jaja sloj pavlake. 

Pa sve ispočetka, još jednom: krompir, so, pavlaka, šunka, majonez, sir, rendana jaja, ostatak pavlake. Opet da napomenem - redove nemojte sabijati. 

Složenu salatu obilno pospite onim komadom sira što ste ga odvojili još na početku odvajanja :), narendajte ga na sitno rende. Preko sira, takođe sitno narendajte ono jedno odvojeno žumance i ukrasite sve polovinom belanceta. Dodajte neki zeleniš, peršun, još bolje izgleda mirođija, nek vaša činija zaista izgleda kao cvet mimoze. 


Prekrijte činiju streč folijom i ostavite salatu da odstoji bar preko noći. 

Ukoliko želite da vam salata izgleda kao slana torta, onda ovako: uzmite neku ravniju tacnu prečnika  26-28 cm i na nju stavite ram za kalup za tortu od 24 cm. Sve ređajte kao što je opisano. Prekrijte streč folijom i ostavite da odstoji na hladnom i da se dobro stegne. Sutradan pažljivo ukloniti ram kalupa i imate tortu već složenu na tacni. Kad je dobro rashlađena i kad odstoji, može se bez problema seći nožem kao torta a parčad se neće raspadati dok ih prenosite na tanjire. Što je informacija od vitalnog značaja za svaku domaćicu koja drži do čistog stolnjaka :) 


P.S. Slika pripreme nema jer mi se nije mililio da slikam kako premazujem sloj po sloj, mislim valjda znate da premažete i spakujete sve, nije ovo recept za atomsku bombu brate mili, pa da trebaju baš i slike pripreme, aman... 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  



 


 

Нема коментара:

Постави коментар