уторак, 19. септембар 2023.

Lemon crinkle / raspucanci od limuna


Uvek mi je bio čudan ovaj naziv "raspucanci", kao da se keks raspucao a ne da je samo ispucao, napukao, ali onda bi bili "napukanci", što je, opet, podjednako glup naziv :). Inače, bilo da su krinkl ili raspucani, jako su fini, nežni i blago "žvakasti" u sredini. Možete ih praviti i s nekim drugim citrusima, ali ovde, ipak, oni s limunom.

Potrebno je:
2 jajeta
150 g šećera
sitno rendana korica od 2 limuna
50 g maslaca (sobne temperature)
prstohvat soli
1 pakovanje vanil šećera
1 pakovanje praška za pecivo
2 kašike soka od limuna
40 ml ulja = 40 g ulja, merite čime vam više odgovara
350-370 g mekog belog brašna
+ kristal šećer i prah šećer za valjanje kolača



Prvo bih napomenula da je testo za ovaj keks izuzetno meko i lepljivo, ne mesi se, samo se dobro izmuti mikserom a zatim, po dodavanju brašna, izmeša se varjačom. Zato je potrebno da bude dobro ohlađeno kako bi se lakše oblikovale kuglice, pa čak i tada ćete misliti da je previše meko, ali tako i treba da bude. 

U 150 g kristal šećera dodati sitno rendanu koricu od 2 limuna i sve dobro utrljati prstima, da limun pusti svoje aromatično ulje, tada je i ukus limuna u kolačima mnogo intenzivniji nego da samo narendate koricu u testo. Uostalom, za ovo vam treba tek minut vremena. 

U vanglici umutiti 2 cela jajeta, dodati šećer, prstohvat soli, vanil šećer i maslac. Umešati i ostale sastojke. Polako dodati malo po malo brašna, isključiti mikser i ostatak brašna umešati varjačom. U zavisnosti od veličine jaja dodati od 350 g (ukoliko su jaja sitnija) do 370 g brašna  (ako su jaja krupnija). Kao  što i rekoh, testo i treba da bude baš meko. Prekrijte ga streč folijom i ostavite u frižideru bar par sati, da se dobro ohladi. Može i preko noći. 

Dva veća pleha dim. 35x45 cm (ona od rerne) obložiti papirom za pečenje. Od testa kašičicom odvajati komade veličine manjeg oraha, prečnika recimo oko 2 cm, blago dlanovima oblikovati kuglicu, ne mora da bude pravilna, dok se peku kolači prilično narastu pa i dobiju pravilan oblik. Kuglice prvo uvaljati u kristal šećer a zatim baš baš bogato ih uvaljajte u prah šećer. Možete ih dodato posuti prah šećerom u plehu, ništa ne fali. 



Ređajte ih na pleh, pecite ih  otprilike 10-15 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180C. Treba da ostanu svetli odozgo, a odozdo tek malo da promene boju. Na dodir će i dalje biti meki. Ostavite da se malo prohlade a zatim ih izvaditi iz pleha. 


Mogu stajati dugo, kao i svi suvi kolači. Čuvajte ih u zatvorenim kutijama, mada baš i ne verujem da će potrajati toliko :) 


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.




Нема коментара:

Постави коментар