Nekako taj pileći file, iliti belo meso, nikad nismo nešto posebno voleli pečeno na roštilju ili samo prženo, kuvano, pečeno, uvek je nekako moralo da bude ili u nekom saftu ili bar pohovano. Kad sam pre jedno dve nedelje preživljavala ovaj poslednji udar gripa u sezoni, malo sam više zevala po internetu i tamo naletela na nešto sasvim slično ovome što sam kasnije spremala. Mere su sve otprilike ali, i pored toga, nema tu šta da se pogreši. A naročito neće pogrešiti ukoliko se rešite ovo da pravite, jer je zaista super ukusno!
oko 400 g belog pilećeg mesa
so, biber, brašno
maslinovo ulje
otprilike 80 g maslaca
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 grančice ruzmarina
2 lista lovora
oko 200 g šampinjona
oko 1-1,5 dl slatkog crnog vina
seckani peršun
Meso iseći na tanke šnicle, posušiti ga ubrusom, malo za izlupati tučkom za meso, onom ravnijom stranom. Posoliti, pobiberiti i uvaljati u brašno. Višak brašna otresti.
U dubljem tiganju zagrejati malo maslinovog ulja. Crni luk iseći na sitno i ubaciti da se kratko proprži, koliko da se zastakli. Dodati sitno seckan beli luk, listove lovora i cele grančice ruzmarina. I maslac. Odozgo složiti šnicle. Meso pržiti koliko da porumeni s obe strane, recimooo dva-tri minuta sa svake strane, nek temperatura bude srednja kako luk ne bi goreo. Meso izvaditi na tanjir.
U luk dodati šampinjone isečene na listove, sve zaliti slatkim crnim vinom, dobro promešati varjačom po dnu tiganja da se one divote sa dna lepo sjedine sa vinom u sos. Posle dva-tri minuta vratiti meso, poklopiti i sve zajedno krčkati još minut-dva. Po potrebi dosoliti i pobiberiti. Pred služenje posuti sitno seckanim peršunom. Ili u mom slučaju jooooš ruzmarina :)
Služiti bez onih listova lovora i grančica ruzmarina, jer će, sasvim sigurno, zapasti u tanjir baš baksuzu koji će oko toga da zakera. A da daju divan ukus jelu - daju!
P.S. Takođe isprobano: sve prelila s otprilike 2 dl mlečne slatke pavlake za kuvanje (jer gdin Đ voli kad meso bašbaš pliva u saftu). Vrhunski i ovako. Samo što su i kalorije u tom slučaju sačuvajmebože. To ako ih brojite.
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар