четвртак, 7. јун 2018.

Najbolji krompir iz rerne!


Evo, rešila sam da izmislim toplu vodu, pa čik da me sprečite. Jer ako patite za krompirićima koji su meki u sredini a hrskave korice, onda ste se našli na pravom mestu! Ovakav krompir bez problema može da prodje i kao glavno jelo ako pored njega u pleh udenete i koju šnitu slanine ili će vam biti prilog uz poštenu šniclu mesa. Nije da je po hrono, ali sve što ne valja uvek je dobro! 

Potrebno je:
krompir
mast ili ulje
so i biber
po želji parmezan, origano, bosiljak, peršun i sl.



Ovaj "najbolji krompir iz rerne!" priprema se u dva koraka: prvo delimično kuvanje krompira a zatim pečenje na visokoj temperaturi. Upravo to kuvanje obezbedjuje da krompir bude mek i kremast u sredini dok pečenje obezbedjuje hrskavost korice. A verujte mi na reč, bez obzira na to da se peče u masnoći, ne upije je puno! Dakle, ovako:

Krompir očistite i, u zavisnosti od veličine, isecite na četvrtine ili manje komade. Bilo bi dobro da su svi komadi približne veličine kako bi i sav krompir bio istovremeno gotov.

Rernu uključiti na 250C. U odgovarajući vatrostalni sud ili pleh sipati mast ili ulje (ako mogu da biram onda je to uvek mast). Kad krompir provri, pleh ubaciti u rernu da se mast rastopi i dobro ugreje.

Stavite ga u šerpu, prelijte hladnom vodom, posolite, recimo 1 kašičica soli bi bila dovoljna, i stavite da se kuva. Krompir kuvati dva-tri minuta od kako provri pa skloniti s vatre. Zatim ga ocediti, pustiti da malo odahne od pare pa ga odmah izručiti u vrelu mast, da zacvrči. Brzo ga dobro promešati da bude sasvim obložen masnoćom i staviti ga u rernu da se peče.

Peći na 250 C jedno 15-20 min, dok ne porumeni i ne bude gotov. Probajte čačkalicom da li glatko prolazi, ili jednostavno viljuškom zgnječite jedan komad.

Gotov krompir izvadite iz masnoće, po potrebi još posolite i pobiberite po ukusu. Možete ga posuti različitim začinima, ovaj kod nas je uvaljan u parmezan i posut origanom i peršunom. Odličan je i sa dimljenom mlevenom paprikom. Ili opet ona slaninica. Uf!

P.S. Videla sam nedavno da ga skoro pa isto sprema i Džejmi Oliver. Prepisao od mene, dripac običan! <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар