Prvo i osnovno: ukoliko imate strah od "živih" jaja u hrani, molim da preskočite ovaj recept jer se karbonara priprema upravo sa termički neobrađenim jajima. Ono što je karakteristično za ovo tradicionalno italijansko jelo, "staro" tek 60-70 godina, to je da količina sosa nije presudna, ono što je važno je ukus koji daje testenini. S toga ne očekujte da u ovom jelu špagete "plivaju" u sosu ali s punim pravom očekujte divan, kremast, pun ukus ove klasike. U originalu se karborana priprema sa slaniniom od svinjske obrazine, ali u nedostatku iste može poslužiti i pančeta, birajte masnije parče. Moja je bila prilično mesnata pa sam dodala i par kockica domaće dimljene slanine i to samo masnoće, bože što je to zamirisalo. Sledeća napomena bi bila da možete koristiti i parmezan i pekorino, šta vam više odgovara.
Potrebno je za jednu osobu (ovako mi lakše):
80 g špageta
40-50 g pančete isečene na kockice
1 jaje
1/3 šolje sitno rendanog parmezana
so samo za vodu, ne soliti ništa više sem vode
biber, sveže mleven
i još bibera
a još i parmezana