петак, 29. мај 2020.

Džem od jagoda i zove




Davno je to još bilo, tamo negde 90-tih, kad se u C-marketu pojavio džem-fiks. Dodje tad moja Živanka kući i kaže kako sve žene kupuju džem-fiks kao šašave, kuvaju džem od kajsija, bude gotov za 10 minuta i još kažu da je fantastičan. I padne ona na tu priču, skuva džem kao što su i one, mi svi probali kad je sve bilo gotovo i ustanovili da je džem-fiks obično s.nje i da tura džema od 10 kila kajsija slobodno može u đubre da se baci. Kao što je i bilo bačeno. Jer to je nama bilo kao neka obojena želatinasta masa, bez ikakvog ukusa pravog džema od kajsija, malo prokuvano voće koliko da pusti miris i ukus i eto, to je to. Sve bačeno, tegle oprane a džem skuvan kako se već kuva. E od tada ja ne mogu da smislim džemfiksovani džem, mada sam probala one kupovne engleske marmelade i bile mi super, naročito ona od pomorandže sa suvim groždjem. Možda jer je industrijska proizvodnja pa su ga udesili da bude fin.

Kako god, ovaj moj džem od jagoda i zove poznat je i pod nazivom Bazgo-lada, prvi put sam na njega naletela na Coolinarici, ali od čitavog recepta sam iskoristila samo kombinaciju jagoda i zove / bazge. Jer kod mene želatin ne sme ni da priđe džemu! Ne zamerite mi vi kojima i takvi džemovi prijaju... 


Potrebno je:
2 kg jagoda
600 g šećera
1 limun
2 dl sirupa od zove ili 10 cvetova zove
1 kašika vanil šećera



Od ove količine nećete dobiti bogzna koliko džema, tek jedna tegla od 750 g, a i pretekne koliko da se falite komšinici. Moj savet je  zato da ga pakujete u manje tegle pa ga onda bude i više :) :) :) 

Jagode očistite, operite, ne morate ih seckati, sipajte u šerpu debljeg dna, širu (pre će se skuvati), preko jagoda pospite šećer, vanil šećer, promešajte i ostavite da malo odstoje, koliko da jagode počnu da puštaju sok. 


Šerpu na ringlu, jača vatra dok ne provri a onda smanjite na pola, koliko da vri a ne da kipi. Prelijte sve sirupom od zove i sokom od jednog limuna. Ako se odlučite da umesto sirupa stavite cvetove, onda to uradite negde na sredini kuvanja. Nemojte stavljati čitave cvasti, nego samo cvetiće.  

U početku nije potrebno da stalno mešate, jagode puste puno soka, ali kako kuvanje odmiče, tako se vi primičete šporetu i na kraju prionite na stalno mešanje. Ja sam džem kuvala dok varjača nije počela da ostavlja trag na dnu šerpe, jedno 45 minuta sve ukupno. Možete probati da li je kuvan i tako što ćete kašičicu džema sipati na hladan tanjirić i ostavite da se sasvim ohladi u frižideru. Treba da ima izgled, gustinu  i pun ukus džema. 




Ako treba da biram kako ću ga trošiti, onda je to definitivno na integralnom hlebu premazanim tankim slojem kisele pavlake a onda džem preko. Pavlaka divno balansira slatkoću džema i osveži celu priču. Plus mleko, ladno ofkors. <3<3<3







©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




2 коментара:

  1. Najbolji, pravim ga svake godine. I u najmanje teglice, one k'o naprstak pa poklanjam. Onome ko je bio dobar.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinjavam se ali Blogger me je tek jutros obavestio o komentraima. Zaista je izvanredan, divnog ukusa i mirisa, svako ko je probao bio je oduševljen pa ga i ja rado poklanjam. Hvala puno!

      Избриши