Nedeljni ručak i gosti, Rankova sestra od ujaka i zet. Naši su pa im unapred najavljujem da će glavno jelo da čekaju dok sve ne uslikam ;) Pomireni sa sudbinom, sede i strpljivo čekaju. Konačno sve spuštam na sto, uzdah olakšanja - fala bogu i to obavih - i sva srećna i ponosna izjavljujem: Svinjski file u sosu od pekmeza od šljiva! Trenutak tišine traje duže od trenutka, Ranko značajno gleda sestru i zeta, prevrće plavim okicama uz uzdah tipa "eto šta ja sve moram da trpim" i pruža tanjir da sipam. Nema on tu dileme, sve može da se jede! Tek kasnije, mnogo kasnije, dok se zet borio sa trećom turom mesa i sosa (nije da sam brojala...), Ljilja se nasmejala i rekla: A nisi videla kad je prvi put sipao u tanjir kako je birao samo meso sa što manje sosa, a gledaj sad, omazao šerpu! I zaista, ni trunke nije ostalo, ma nije ostao ni razlog za pranje!
(originalni recept)
Potrebno je za 4 osobe:
Meso i marinada:
2 svinjska filea, oko 700-800 g ukupno
so i biber
ko ne drami doda i suvi začin, ja nisam jer volim da dramim
2 kašike soka od limuna
1 kašika balsamika (aceto balsamico)
2 kašike maslinovog ulja
1 doobra kašika brašna ili gustina
Sos:
3 dl dobrog domaćeg bujona
1 mala glavica sitno seckanog crnog luka
2 kašike brašna
1 dooobra kašika ajvara
2 kašičice aleve paprike
2 kašike koncentrovanog paradajza
2 kašike pekmeza od šljiva, domaćeg, ili 4-5 komada suvih šljiva
0,5 dl kvalitetnog crnog vina
1 kašičica ljutog senfa
1 kašika kečapa
čili po ukusu, valjalo bi da sos ljutne inače džaba mu "pikantan" u nazivu
može i ljuta tucana, sudžuk paprika
1/2 kašičice šećera
so, biber, origano, bosiljak, majčina dušica - po osećaju
+
po želji peršun ili vlašac za posipanje
+ prilog po želji