Potrebno je:
450 g belog kukuruznog brašna
400 ml mlake vode
1 ravna kašičica sode bikarbone
1,5 ravna kašičica soli
1 kašičica masti
U vanglicu prvo sipati brašno, dodati ravnu kašičicu soli i sodu bikarbonu i sve izmešati. U sredini napraviti udubljenje, dodati kašičicu masti i uliti mlaku vodu. Sve dobro zamesiti rukom. Kako u kukuruznom brašnu nema glutena, tako ovo nije klasično testo, te ne očekujte da bude elastično. Testo treba da bude kompaktno i glatko, bez grumuljica brašna.
Rernu zagrejte na 180C. Dno manjeg kalupa prečnika cca 20 cm (ili manji četvrtasti dim. 20x20 cm) obložiti papirom za pečenje a stranice premazite mašću ili uljem, pa izručiti testo. Rastanjiti ga dlanom, neka bude debljine oko 2-3 cm. A sada onaj deo koji je obavezan da bi obična proja postala Vasilica:
- Vasilica se ukrašava u obliku krsta a u tu svrhu koriste se različite stvari: slama, dren, badnjak, bosiljak... šta god da se koristi uvek se vodi račun da se uzmu tri stvari pa se uvežu crvenim koncem (protivu uroka) i onda se time šara po hlebu. Ja korsitim slamu, dren i grančicu badnjaka, sve sačuvano od Božića.
Peći je na 180C oko pola sata do 40 minuta, zavisi od rerne. Treba da porumeni s donje strane, da se ivice odvoje od pleha. Ukoliko je proja deblja, duže će se peći i obrnuto.
Pečenu proju izvaditi iz pleha i ostaviti da se prohladi na rešetki.
Vasilica se po pravilu radi rano ujutno, dok dan napreduje kako bi i sve u kući napredovalo i išlo na dobro. A i da bude pečena do doručka :)
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар