понедељак, 20. август 2018.

Mešana marmelada


Nekako u ovo doba godine, kada svakojakog voća ima u izobilju, uvek me povuče da napravim marmeladu od svega i svačega. Kako sam dobila gomilu smokvi, breskvi večito puna kuća a šljiva mi preostalo od knedli, nije bilo dileme šta će na kraju završiti u šerpi. Od ove količine voća dobila sam dve tregle od 750 g marmelade. A fiiiiina je samo tako! 

Potrebno je:
1 kg breskvi
1 kg šljiva
1 kg smokvi
500 g šećera
2 kašičice vanil šećera
po želji: 1 kašičica djumbira u prahu




Voće oprati pa breskvama i šljivama izvaditi koštice  i iseći ih na komade a smokve oljuštiti koliko mogu da se oljušte. Ako su doobro zrele čak se i ne moraju čistiti, samo ih još prepolovite. Voće stavljajte u šerpu i svaki red voća pospite šećerom. Šerpu povežite suvom krpom ili je poklopite i ostavite da voće odstoji preko noći ili bar 5-6 sati kako bi pustilo sokove.


Džem kuvajte na tihoj vatri uz stalno mešanje. Pred kraj kuvanja štapnim mikserom sve dobro usitnite i dodajte vanil šećer a po želji možete dodati i djumbir u prahu ili svež.

Vreo džem sipajte u vrele, sterilisane tegle i odmah ih zatvorite sterilisanim poklopcima. Složite ih u rernu zagrejanu na 100 C, isključite je i ostavite da se marmelada postepeno ohladi.

Takodje voće možete samleti u multripraktiku pre nego što počnete da ga kuvate.


Ovo je samo jedan od predloga od kog voća napraviti mešanu marmeladu. Prošle godine sam stavila bukvalno pola voćnjaka u šerpu: breskve, jabuke, šljive, nektarine, kruške, višnje iz zamrzivača, smokve, kupine - uvek gledajući da količina šećera bude što manja, kao što je i u receptu navedeno, dakle na tri kilograma očišćenog voća ne više od 500 g šećera.

Djumbir ove godine nisam stavljala, ne što nisam htela nego što sam zaboravila, ali ništa ne smeta i ovako <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,

Нема коментара:

Постави коментар