понедељак, 30. јануар 2017.

Majstori za duvan čvarke


Nema tu "valjevske prevare". Čvarci se prave od svinjskog sala, kao nusproizvod topljenja masti. U Valjevu je, u stvari, mast nusproizvod od cedjenja čvaraka. Ono što je u svetu kavijar, to su na srpskoj trpezi čvarci. Ali ne bilo koji - samo oni sa predznakom DUVAN i samo oni poreklom iz valjevskog kraja. Oni predstavljaju luksuzniju verziju običnih čvaraka. 

Znam puno Vojvodjana koji ove čvarke ne žele ni da probaju, kažu da su suvi, da ih dave, da nema masti da podmaže grlo, nisu hrskavi. Znam i neke južnjake koji čvarke propržene u masti zovu Spržom i takve ih stavljaju u tople lepinje. Ali znam mnogo više Valjevaca koji se ne obaziru na tudje mišljenje, samouvereni i sigurni u kvalitet onoga što prave. A proces pravljenja duvan čvaraka je dug, ali ne i dosadan. Kao uostalom i svaki svinjokolj.

Ovo su Duvan čvarci po receptu tata Miće:

недеља, 29. јануар 2017.

Penne alla vodka



Savršen ručak za sve zaposlene i one koji imaju malo vremena koje mogu da odvoje za kuvanje. Naročito zgodno za početnike jer ne zahteva gotovo nikakvo kulinarsko iskustvo. U osnovi  je paradajz sos sa dodatkom slatke pavlake i votke a sad da li ćete od konkretnog koristiti pančetu, pršut, dimljenu ili presovanu šunku, kobasicu to je već na vama. Ovo je jedan od meni dražih recepta za pripremu paste ne samo zato što je jednostavan, potencijalno jeftin već je toliko ukusan da se iznenadim svaki put kada ga pripremim!




Potrebno je za 2 osobe (nas je toliko pa vi množite i delite po volji):
2-3 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka, srednje veličine
50-tak g dimljene šunke, pršuta i sl.
1/2 l gustog paradajz soka ili oko 400 gr paradajz pelata ili svežeg paradajza (sve zavisi od sezone)
1 list lovora
1 mali čen belog luka
1 dooobra rakijska čašica votke
biber
1 dl slatke mlečne pavlake 36%mm
140-150 g testenine penne ili neke druge, kratke

Za posipanje:
par tankih šnita pančete ili pršute (nije neophodno, ali fino hrska :)

Topla čokolada


Ultimate winter comfort drink - što bi rekao Džejmi Oliver, a da prija na ovoj hladnoći - prija! I naravno da je neuporedivo bolja od bilo koje kupovne varijante.

Potrebno je za jednu šolju:
1 dl mlečne slatke pavlake 36%mm
0,5 dl mleka
50 gr crne čokolade
1 kašičica vanile
1/2 kašičice instant kafe
po želji šećer
Za ukrašavanje:
malo umućene slatke pavlake
malo krupno rendane čokolade

субота, 28. јануар 2017.

Famozno fenomenalni čokoladni kolač bez brašna!


Nisam ga džabe ovako nazvala - zaista je upravo takav: fenomenalan! Bar nama... Recept sam pronašla na netu, ič menjala nisam i moram da priznam nešto: ovo je jedino što sam danas uspela da napravim, čega god da sam se uhvatila to sam upropastila. Uspela sam čak da NE promenim sijalicu koja je pregorela jer je crkao i fasung dok sam stavljala novu, ona dva jadna hleba koja sam mesila ne želim ne samo da spominjem već ni da ih se sećam... čak sam i pseće stvari uspela da zalepim za terasu jer ih nisam dobro ocedila, ćebiće spustila do zemlje a napolju minus k'o u Sibiru, i tako... ali što se ovog Mr Čokoladnog tiče, čokoladan je za sve pare! 

Potrebno je:
300 g čokolade za kuvanje, kvalitetnije
100 g maslaca
80 g šećera
5 jaja

петак, 27. јануар 2017.

Ćeten tafne


Retko se odlučim da napravim oblande/oblatne ali kad je ova u pitanju onda nema dileme - može uvek! Recept "ukraden" od komšinice Zoke, iz gomile odličnih posnih kolača koje sprema za Sv. Nikolu. 

Fil:
250 g šećera
1 dl vode
250 g ćeten alve od vanile ili vanila/orasi
250 g oraha
1 pak vanil šećera
2 lista manje oblande ili 1 list veće, presečen na pola

Glazura:
200 g prah šećera
2-3 kašike vrele vode
malo maslaca ili margarina / komadić veličine oraha
1 kašika ulja par kapi arome maline
1 kašika ruma

четвртак, 26. јануар 2017.

Creamy apple pie / Kremasta pita s jabukama


U sezoni jabuka ovo nam je poslastica za prste polizati. U originalnom receptu I i II fila ide duplo manje, a samim tim i sastojaka, ali se nama svidja baš ovakva - raskošna i bogata. 

Napomena: šolja je od 2 dl

Za testo:
100 g maslaca
prstohvat soli
1 kašičica šećera
1 dl hladne vode
250-300  g brašna

I fil:
1 šolja šećera
4 kašike brašna
2 jajeta
4 dl kisele pavlake 20% mm

II fil:
7 kom Granny Smith ili nekih drugih kiselih jabuka
sok od 1/2 limuna ili pomorandže

Mrvičasto testo:
60 g maslaca
1/2 šolje šećera
1/2 šolje brašna
1 kašičica cimeta
1/4 kašičice djumbira u prahu

Za posipanje:
20-30 g prah šećera sa vanilom

среда, 25. јануар 2017.

Ambasador štangle



Nekada je to bila Ambasador torta, jaka, čokoladna, tri različita fila i četiri iste kore, od kojih sam ukrala dve i meni najlepši fil i, evo ih - Ambasador štangle!

Potrebno za kore:
8 belanaca
8 kašika šećera
4 kašike brašna
1 pakovanje praška za pecivo
16 kašika mlevenog lešnika

Fil: 8 žumanaca
150 g šećera
125 g maslaca
125 g prah šećera
1 pakovanje vanil šećera
200 g mlevenog, pečenog lešnika

Glazura:
100 g čokolade
60 g kisele pavlake (1/3 čaše)
2 kašike ulja

уторак, 24. јануар 2017.

Irish apple crumble cake by Donal Skehan / Irski kolač sa jabukama po receptu Donal Skihana


Mom iznenađenju nije bilo kraja kada sam probala ovaj kolač - znala sam da je dobar, ali nisam znala da je toliko dobar! Jabuke u divno hrskavom testu, sve preliveno vanil kremom... Ovo je samo jedan od recepata za kolač sa jabukama koji je obavezan u vreme sezone jabuka. Sva sreća te ta sezona ovde traje skoro uvek! Mnogo toga nečeg ovde ima da se pravi dok se ne napravi ovaj Irac ali neka vas to ne odbije, vredi svake utrošene sekunde.

Potrebno je za kolač:
110 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
2 veća jajeta
210 g mekog brašna
10 g praška za pecivo
prstohvat soli
1 kašičica cimeta
300 g očišćenh, iseckanih jabuka

Za mrvičasto testo:
50 g mekog brašna
50 g smeđeg šećera
1 pakovanje vanil šećera
50 g maslaca

Za vanil krem:
500 ml mleka
3 jajeta
1 pakovanje vanil šećera
1 kašika brašna
50 g maslaca

понедељак, 23. јануар 2017.

Kanelbullar - Švedske rolnice sa cimetom

Dakle ovo nisam pravila bar jedno 20 godina! Još onih poznih 80-tih roditelji moje drugarice Nataše došli su na odmor iz Švedske. Mislim da smo još uvek bile u osnovnoj. Ili tek krenule u srednju, nisam sigurna. Kako god, njena majka, teta Sneža, pored svih onih divota koje je donela, donela je i recept za "Švedske bule". I korpice za pravljenje. I krupni šećer za posipanje. U to vreme toga kod nas nije bilo. Ili bar ja nisam znala da ima. Mislim da smo to leto bar jednom nedeljno pravile te "Bule", sve dok smo imale korpica i šećera. I posle toga, ostao je samo recept. I sećanje... 

Tek mnogo kasnije saznala sam njihov pravi naziv - Kanelbullar,  što bi u prevodu bilo nešto kao cimet testo, lepinje, krofne... Recept je i dalje isti,  dobre stvari ne treba menjati. 

Potrebno je za testo:
150 g maslaca sobne temperature
450 ml mlakog mleka
15 g suvog kvasca
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice šećera
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
800 g mekog belog brašna + još malo za posipanje

Za fil:
100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
2 kašičice cimeta

,,, i još:
1 jaje za premazivanje
malo krupnog šećera za posipanje (recept kako da ga napravite sami sledi...)

субота, 21. јануар 2017.

Salata od crne rotkve


...ili jel' neko za rotkvu struganu, molim! Šalu na stranu, za mene je ovo jedna od ONIH salata bez kojih jednostavno ne mogu da zamislim prebranac. U valjevskom kraju gotovo obavezna za Sv. Nikolu kada se sprema u ogromnim količinama jer se u istim i pojede. Čuvajte se, može da se lako desi da je mnogo zavolite! 

Potrebno je za 4 osobe:
1/2 kg crne rotkve, srednje veličine (oko 4 komada)
1 struk praziluka, beli i zeleni deo
so i biber po ukusu
2 kašike ulja
1 šaka mlevenih oraha

четвртак, 19. јануар 2017.

Vanil Grancle

Kako da vam opišem koliko su ukusni ovi kolačići? Teeeeško! Zato vam dajem recept, vi probajte i sami prosudite...

Potrebno je:
250 g maslaca
120 g šećera
prstohvat soli
1 pomorandža, sitno rendana kora
1 pak vanil šećera
1 žumance
2 kašike ruma
500-520 g brašna

уторак, 17. јануар 2017.

Salašnjaci


U mom kraju (valjevskom) zovu se upravo tako: Salašnjaci. Tradicionalni kolači premazivani mlevenim svinjskim salom imaju samo jednu manu: od početka pravljenja pa do krajnjeg proizvoda prodje par sati, ali u tih par sati vi im posvetite maksimalno tek oko 45 minuta vremena. Ostatak je čekanje i čekanje... i čekanje... al' neke stvari vredi čekati... Ovo je recept moje baba Ruse, koja mi inače nije baba. Nije mi ni rod. A i ja sam joj još uvek dužna zelenu zenanu kućnu haljinu s crvenim ružama koju je od sreće pocepala kad sam se rodila.


Sastojci:
1 kašika masti
po jedan prstohvat soli i šećera
1 limun, sok i kora
2 dl hladne vode
2 jajeta
2 žumanceta
1/2 dcl rakije (šljivovica)
650-700 g  mekog belog brašna
200-250 g sala
pekmez od šljiva
prah šećer sa vanilom

недеља, 15. јануар 2017.

Ružice


... ili mandarine, kako ih ko zove. Starinski kolači, kao i svi starinski da bi se napravili potrebno je tek par sastojaka, a opet, uživaćete u svakom zalogaju. Izuzetno izdašni, od jedne mere dobićete tri puna velika pleha kolača, odnosno oko 100 komada, pa ako vam je to previše, prepolovite meru. Ako se, pak, odlučite da ih pravite u punoj količini, imajte na umu da mogu da se jedu na tri načina: odmah - topli, posle par dana - kad odstoje i lepo omekšaju, ili pošto ih izvadite iz zamrzivača i odledite - a oba procesa im ni najmanje ne škode!

Potrebno je za testo:
300 g masti
1 celo jaje
2 žumanceta
20 g svežeg kvasca
2 dl mlakog mleka
1 kašičica šećera
oko 850 g mekog belog brašna

Potrebno je za fil:
2 belanceta
16 kašika šećera
1 pakovanje vanil šećera
250 g oraha/lešnika/badema

i još za posipanje:
50-tak grama prah šećera sa malo vanile


субота, 14. јануар 2017.

Hrskavi hleb, bez mešenja


Au! Nije mi jasno samo što ga ranije nisam spremala. Evo sad dva puta u dva dana i kako je krenulo...

Prvi put sam ovaj način pečenja hleba videla kod Pomoravke, Zorice, ali kako ne volim voće u hlebu nikako se nisam mogla naterati da ga pripremim. A onda gledala po netu, tražila i birala i nisam pogrešila. Izabrala sam baš ovaj! Sve u svemu priprema ovog hleba i nije neka velika mudrost ali treba strpljenja koje se na kraju i te kako isplati - dobićete predivan, mirisan, hrskav, mek, rupičast hleb u koji ćete se prosto zaljubiti, tu pomoći nema...

Potrebno je:
450 g mekog belog brašna
1,5 kašičica soli
10 g suvog kvasca
360 ml mlake vode


четвртак, 12. јануар 2017.

Aromatični hlepčići


Mnogo ih volimo, ali onako mnogo! Testo kao i svako kiselo testo s jogurtom i uljem koji obezbedjuju da hlepčići budu vazdušasti i meki čak i sutradan, ali zato beli luk i maslinovo ulje a po želji i parmezan i travke mirisavke, oni su zaslužni za pridev "aromatični". Možete ih jesti za doručak samo uz jogurt ili namazane, premazane  i punjene čime god želite, samo da je slano i slasno! Unapred prijatno...

Potrebno je:
50 ml mlakog mleka
10 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
1/2 kašičice šećera
300 g mekog belog brašna
1 kašičica soli
125 ml jogurta sobne temperature
75 ml ulja
1 jaje
brašno za posipanje

Za premazivanje hlepčića:
1 dl maslinovog ulja
3-4-5-6 čena belog luka
origano, ruzmarin, so, biber, majčina dušica, kim - sve što poželite...

понедељак, 9. јануар 2017.

Kremasta torta Vikend Kuvarice


Uvek sam se pitala ko smišlja nazive za torte: Bajadera (šta to uopšte znači), Bela Rada, Opera, Fantazija, Grom (?!), Rokoko, Meksička, Napoleon (lično), Kristalna, Carica, Sinergija (u skladu sa najnovijim trendovima), Lenjin (mislim stvarnoooo), a kad smo već kod znamenitih Rusa tu je Puškinova torta, da ne pominjem sve one vetrove, što Japanske što Španske. Ajte molim vas, ako može neko da mi objasni zašto se torta zove Španski vetar? Je l' nije mogla da bude Košava, Jugo, Bura, Maestral? Onda idu Garava torta, 1001 srce torta, Čudo, Začarana, Princeza, Bomba, Gizela i moj apsolutni favorit - Reforma. E za ovu poslednju mogu da garantujem da joj je kum bio neki muškarac, samo je muški mozak mogao da smisli takav naziv za jednu poslasticu.

Nego, s nazivom za ovu tortu sam se baš namučila. I rešila - biće moja. Ako neko ima nešto protiv, neka to zadrži za sebe. 


Kora (peku se dve iste):

6 belanaca
120 g šećera
120 g oraha
1 kašika brašna
1/4 kašičice praška za pecivo

I Fil: 
12 žumanaca
5 kašika šećera
5 kašika gustina / brašna
1/2 l mleka
100 g maslaca
100 g bele čokolade

II Fil:
100 ml mlečne slatke pavlake 36% mm
3-4 kašike jačeg čokoladnog likera 

Preliv:
100 ml mlečne slatke pavlake 36% mm
200 g crne čokolade

недеља, 8. јануар 2017.

Pihtije


Kažu da si omatorio kad počneš da jedeš pihtije i da gledaš Dnevnik i Jutarnji program. Oho-ho sam omatorila tad! Nego, ni ja nisam pihtije volela oduvek, pre jedno petnaestak i kusur godina, kod mojih na slavi, iznenada sam dobila neopisivu i ničim izazvanu želju da ih probam. I tako je to počelo. Pre par godina sam ih i prvi put sama pravila i od tad redovno, kako zahladi, eto mene s velikim loncem i svinjskim nogicama! Al' nekako mi za Božić baš legnu... Kod mojih uValjevu (jedna reč jer mi Valjevci to tako i izgovaramo, uValjevo, izValjeva...) prave se sasvim drugačije, u stvari, postupak je isti ali su sastojci drugačiji, oni prave od šupljih goveđih kostiju uz dodatak svinjskih nogica, ušiju, glave, pa takve pihtije budu gotovo sasvim bele, odnosno sa sasvim malo mesa. Meni se lično više sviđa ova verzija, sa dimljenom butkicom i s nekom razumnom količinom mesa u pihtijama... 


A kad već pišem, onda i da zapišem: pre desetak godina prvi put smo otišli na slavu kod Rankovog kolege, a njegova supruga Maja je inače poznata po tome da pravi SA-VR-ŠE-NE pihtije. Mi došli, u startu otkazali kafu i zakazali predjelo. Predjelo stiglo - pihtija nigde. Među gostima se digla uzbuna! Maja se izvinjava, iz nekog nepoznatog razloga pihtije se ni na minus 10 nisu stegle, tj. stegle su se ali ne mogu da izdrže na tanjiru ni tri minuta čitave, već se rastope! Nije nam trebalo puno da je ubedimo da i takve " neuspešne" iznese na sto i istina - zaista nisu izdržale ni tri minuta na stolu čitave! A ona je donosila tanjire za tanjirima... mislim da u životu nisam jela ukusnije... 

Potrebno je:
dimljena svinjska butkica od oko 2 kg
3 komada svežih svinjskih nogica
1 glavica crnog luka
5-6-7-8 čena belog luka
so po ukusu
biber po ukusu

петак, 6. јануар 2017.

Padobranci


Nekako smo, u stalnoj potrazi za nečim novim i lepšim, nečim što je više fensi, zanemarili ono što imamo a što ni najmanje ne zaostaje ni za najboljim od najboljih. Jedan od tih kolača su i Padobranci, u poslednje vreme zamenili su ih famozni Macarons koji su ništa drugo do Padobranci od badema. Ja se držim klasike, Macarons i probala i pravila i nikako nisam mogla da ustanovim zbog čega se u čitavom svetu digla tolika drama, al' 'ajd priznajem onaj njihov šareniš privlači pogled, nema šta. 

I ovo je recept iz mama Žikine sveske ali je mera svedena na razumnu - prepolovljena je! I od ovako prepolovljene dobićete 70-tak gotovih kolača tako da mi ni dan-danas nije jasno zbog čega su u njenoj svesci navedene tako sulude količine! Sećam se da smo jednom za slavu pravile Padobrance, pa to su bili plehovi i plehovi puni kolača, nikad kraja ni pečenju ni lepljenju, pa kad smo konačno u neko doba završile, ona je samo huknula: Sačuvaj me Bože koliko kolača izadje od jedne mere! 


Za pola mere (70 kolača) potrebno je: 
4 belanceta
200 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
2 kašike prezli
2 kašike brašna


Potrebno je za fil: 
4 žumanceta
50 gr prah šećera
1 pakovanje vanil šećera ili 1 kašičica domaće vanile
50 gr čokolade sa većim procento kakaoa
50 gr maslaca

четвртак, 5. јануар 2017.

Mileram torta


U većini slučajeva kada vidim naslov "Torta za 15 min od tri sastojka bez pečenja", recept zaobidjem u širokom luku jer jedino što tu mogu da očekujem je recept koji glasi: skuvati puding i umutiti s margarinom, red keksa - red pudinga, odozgo šlag, eventualno voće. A i puding nešto ne volim u slatkišima, neuporedivo mi draži domaći vanil krem koji se skuva podjednako brzo kao i bilo koji puding sem onog najmodernijeg koji se čak i ne kuva! Al' evo jedne tortice upravo s pudingom, pa valjda i ja mogu nekad da zgrešim?! Mileram torta koja može da se pravi i sa kiselom pavlakom sa većim procentom mlečne masti, zaista se brzo i lako napravi. Ali kad sam se već raspisala (moj blog-moja pravila ;)) još jedan doživljaj s mama Žikom - lepo sam joj dala recept, sve podrobno objasnila a ona me opet zove samo da proveri jel' u tortu ide samo jedno jaje. Ide, kažem ja. Izem ti tortu od jednog jajeta, kaže ona. I naravno napravi tortu od dva jajeta, kaže kora bila duplo deblja i mnogo joj se svidelo... Eto na koga sam... 

Ovaj recept sam pronašla na sajtu Coolinarika, recept je od korisnice Anka1971, nije jedini na ovu temu, ima ih bar jedno tridesetak, ali  je sticajem okolnosti upravo ovaj najčešće isprobavan i s gomilom slika u galeriji. To je i presudilo da se odlučim. 


Potrebno je za testo:
250 gr mekog belog brašna
100 gr šećera
1 pakovanje praška za pecivo
1 pakovanje vanil šećera
80 gr maslaca
1 jaje
2 kašike kisele pavlake

Fil:
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile (80 gr ukupno)
200 gr šećera
800 gr milerama (kao zamena može i kisela pavlaka sa većim procentom mlečne masti)
cca 1/2 kg raznog crvenog voća (svežeg ili zaledjenog)
1 kesica govedjeg želatina u prahu (10 gr)
malo nekog crvenog soka (nije neophodno)

среда, 4. јануар 2017.

BajaNdera


BajaNdera je zato što je sa lešNicima. A i Đole Balašević je imao onu čuvenu koncertnu priču uz "Al' se nekad dobro jelo baš" gde pominje upravo BajaNdere sa kioksa. Ovo je recept mama Žike i za razliku od recepta za njene Vanilice, ovaj ni najmanje nije feleričan! 

Photo by Maja Fligić 2017.

Potrebno je:
450 g šećera
220 ml vode
1 pakovanje vanil šećera ili 1 kašika domaće vanile
200 g maslaca
300 g mlevenog plazma keksa
300 g mlevenog nepečenog lešnika
100 g čokolade

za glaNzuru:
100 g čokolade
100 ml kisele pavlake 20%mm
2 kašike ulja
50 g maslaca

понедељак, 2. јануар 2017.

Mini Pavlove sa pekmezom od šljiva


Volimo sve, ali baš sve s pekmezom od šljiva! Jednostavna poslastica kao i sve Pavlove, a uživanje zagarantovano, kao i sa svakom Pavlovom!  

Puslice:
3 belanceta, sobne temperature
210 g prah šećera
1 pak vanil šećera
1 kašika prosejanog mekog brašna
1 kašika alkoholnog sirćeta ili soka od limuna

Za fil:
18 kašičica pekmeza od šljiva / koliko Pavlovih toliko kašičica
2 dl slatke mlečne pavlake
 +
2 kašike pekmeza od šljiva
2 kaaaašike šljivovice
20-tak grama pečenih listića badema