среда, 15. фебруар 2017.

Lešnik štanglice


Ako ih pravite sa bademom onda su to Badem štanglice ;)) 

Potrebno je za testo:
200 g maslaca
400+50 g mekog brašna
2 komada jaja
100 g šećera
1 pak vanil šećera
1 kašičica praška za pecivo

Za posipanje:
150 g lešnika / badema u listićima

Glazura od čokolade:
150 g čokolade
5 kašika ulja
2 kašike vrele vode
50 g maslaca



Umutiti 2 žumanca, 1 belance, 200 g maslaca sobne temperature, 100 g šećera, 1 vanil šećer i 1 kašičicu praška za pecivo. Polako dodavati brašno pa kad mikser bude pri izdisaju testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i nastaviti ručno sa mešenjem. Obično ne potrošim više od 400 g brašna plus oko 50 g za posipanje. Testo treba da bude svilenkasto i ne sme da se lepi za ruke.

Od testa napraviti kuglu, uviti je u foliju i staviti na hladno da odmori oko 1/2 sata.

Hladno testo rastanjiti oklagijom na 3mm i iseći štanglice dimenzije 6x1,5cm. Slagati ih na pleh obložen pek papirom. Ostatke od testa ponovo premesiti i seći štanglice.

Lešnik iseći na listiće ukoliko je mlad, tek obran, tada to najlakše ide jer je još mek pa može. U protivnom jednostavno ga iseckati na krupnije komadiće. Naravno možete koristiti i badem u listićima. Belance blago umutiti viljuškom i premazivati po 5-6 kolača, odozgo poredjati lešnik/badem (blago ga utisnuti u testo) pa nastaviti sa premazivanjem i redjanjem.



Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko desetak minuta, tek koliko da malo porumene odozdo. Ostaviti ih da se ohlade par minuta pa ih tek onda vaditi iz pleha.

Rastopiti na pari čokoladu, dodati 5 kašika ulja, 2 kašike vrele vode i 50 g maslaca. Dobro izmešati da se sve ujednači. Svaki kolač umakati do pola u čokoladu. Redjati ih na isti onaj papir na kojem su se pekli da se čokolada stegne.



Od ove mere dobila sam 111 komada, posle 5 sekundi bilo ih je 110 jer ne volim neparne brojeve!



Savršeni su sutradan kad keks malko omekša. Recept sam pre jedno 100 godina pronašla u nekom časopisu, ali u kom to se više ne sećam.





Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

2 коментара:

  1. Одговори
    1. Jako ukusan i sa lešnicima i sa bademima, mada ga je s bademima lakše napraviti, bar nema seckanja :) Hvala puno Dilajla <3

      Избриши