Da me je iko ikada upitao šta mi je omiljeni doručak, kao iz topa bih odgovorila: mekike! Jedino jelo koje bih mogla da jedem dok ne eksplodiram. Naša baba Milena ga je pripremala ovako kako ću vam upravo navesti. Po seljački. Bez mnogo mudrolije. Na brzinu. Nikada u školu nismo otišli bez doručka, to je jednostavno bilo nezamislivo. A za doručak prženice, cicvara ili popara, 'leba i džema, suvog mesa u sezoni, pržena jaja na 100 načina, lepinje s plotne, i sve to uz kajmak, sir, džem, čaj ili mleko. Pitate se gde su tu praške šunke i viršle, majonezi i kečapi? Nema, niti ih je bilo. To baba Milena nije znala da napravi... Ali zato mekike, meke kao duša, napravljene niodčeg...
Potrebno je:
500 g mekog belog brašna
1,5 kašičica soli
prstohvat šećera
20 g svežeg kvasca ili 10 g suvog
3 dl mlake vode
mast za prženje
Mekike je baba Milena pravila samo onda kad mesi hleb. Jednostavno otkine deo testa i to je to. Koliko god da ih je napravila mi bismo ih pojeli.
U 1,5 dl mlake vode rastvoriti kvasac s prstohvatom šećera i ostaviti na toplom da se zapeni. U vanglicu prosejati brašno, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje u sredini pa uliti kvasac i ostatak mlake vode. Zamesiti testo tako što ćete lagano obarati ivice brašna u tečnost, sve dok se sve brašno ne utroši.
Testo izručite na malo pobrašnjenu radnu površinu i mesite ga par minuta da postane glatko i elastično. Prekrijte ga streč folijom i ostavite ga na toplom da lepo nadođe. Nadošlo testo blago premesiti pa seći parčiće veličine koja vama odgovara.
U tiganju dobro zagrejati 2 kašike masti.
Svaki komad testa rastanjiti tako što ćete ga prstima razvući što tanje, pa i ako testo negde pukne ništa mu neće faliti. Testo spuštati u vrelu mast i pržiti dvadesetak sekundi sa svake strane, koliko da dobro porumeni. Od vreline masti mekike će lepo da narastu a za divno čudo neće upiti puno masnoće. Ako želite možete ih pržene slagati na papirne ubruse, ja to nikad nisam radila.
Ako treba da biram s čime ću ih jesti, onda je to u 90% slučajeva - šećer! I to običan, kristal šećer, da puca pod zubima. I uz to ništa više. Preostalih 10% čine razni džemovi i pekmezi, i sve zaliveno ledeno hladnim mlekom ili zimi toplim čajem, u slanoj verziji tu su kajmak, svakojaki sirevi i namazi, i ajvar naraFski. U posnim danima baba ih je pržila na ulju, bile su i tad dobre ali nikad kao na masti!
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар