недеља, 12. фебруар 2017.

Voćni kolač bez brašna


Jedna od onih poslastica u kojoj možete da uživate bez griže savesti. Ajd' dobro, s malo griže savesti al' samo ako preterate s količinom. A i to može lako da se dogodi. Kolač sa ovsenim pahuljicama, smedjim šećerom, voćem i bez brašna - sve po receptu šefice Jeke. Mek, sočan, mirisan, ukusaaaaaaaaan i da ne nebrajam više, evo ga:

Potrebno je za koru:
200 g ovsenih pahuljica
100 g mlevenih oraha, badema ili lešnika
100 g smeđeg šećera
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice kardamoma
sok od jedne pomorandže (oko 1 dl)
1 dl vode

Za voćni fil:
800 g šljiva (maline, jagode, višnje, još bolje ako su iz zamrzivača)
5 kašika smeđeg šećera
1 pakovanje vanil šećera
1 kašika gustina

Za posipanje:
70 g ovsenih pahuljica
70 g oraha, badema ili lešnika
50 g maslaca



Prvo pripremiti voćni fil: voće odlediti, odvojiti malo soka koji je pustilo i taj sok pomešati sa gustinom i ostaviti sa strane. Voće staviti da se kuva sa šećerom i vanilom, kad voće provri dodati mu sok sa gustinom i kuvati još jedno 5 minuta da se fil malo zgusne. Skloniti s vatre i prohladiti.

100 g ovsenih pahuljica odvojiti i samleti u blenderu ili sličnoj mašineriji, da se dobije brašno. Izmešati sa preostalim pahuljicama, mlevenim odrasima, šećerom, praškom za pecivo, cimetom i kardamonom. Na kraju dodati tečnost: sok od pomorandže i vodu pa sve sjediniti varjačom - dobiće se prilično retka, žitka smesa.

Manji pleh dimenzije 20x27 cm ili okrugli kalup prečnika 20-22 cm obložiti papirom za pečenje ili ga samo dobro podmazati. Rernu zagrejati na 180C.

U pleh izručiti smesu za koru a preko nje pažljivo naneti fil. Pleh protresti da se fil poravna. Kolač možete posuti mešavinom ovsenih pahuljica, oraha i maslaca (utrljajte pahuljice i orahe u maslac) ili, ako ne želite ni trun masnoće u kolaču, pospite samo izmešanim orasima i pahuljicama. I eto posne poslastice!


Kolač pecite oko 20-25 min na 180C. Pre sečenja ga dobro ohladite, nemojte ovako kao ja da ga sečete još toplog pa fil malo curi... tek kad je dobro hladan kolač se lepo seče. Ja sam u koru dodala još i 1 kašiku kakaoa, što radi ukusa to i radi boje, i nisam pogrešila.




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар