субота, 11. фебруар 2017.

Klin čorba


"Pripovedaju da je došao soldat babi u kuću i iskao da mu da štogod za jelo, a ona mu kazala da nema ništa u kući za jelo. Onda soldat reče: - A ti mi daj barem tiganj i malo vode da načinim klinčorbu. Baba mu to da, a on uzme tiganj i metne u njega gvozdeni klin, pa nalije vode i metne na vatru. Kad se voda ugrije, a on zaište od babe malo soli, i baba mu da, te je on posoli. Kad voda uzavri, a on zaište malo brašna; baba mu da i to, samo da vidi od čuda kako će to biti klinčorba, te saspe u onu vodu i zamete; potom zaište jedno jaje, te i njega razbije u onaj skrob; onda zaište još malo masti, te ono zamasti; pa onda skine sa vatre i klin izvadi napolje, a klinčorbu izjede!" - Recept po Vuku Karadžiću. Kod mojih u kući Klin čorbom se nazivala svaka u kojoj nije bilo mesa. A ja vam dajem moju malo bogatiju verziju, jednostavnu i ukusnu.

Sastojci (za 4 osobe):
1.5 l vode
2 veće šargarepe
1 mali koren celera
2 korena peršuna + lišće
2 veća krompira
1 paprika, crvena (lepše izgleda)
so, biber po ukusu
1 jaje
2 kašike brašna
1 veeeelika kašika pavlake ili kajmaka


Šargarepu, peršun (samo koren), celer, krompir i papriku, oprati, očistiti, krompir iseći na krupnije komade, staviri u šerpu i naliti sa otprilike 1/5 l vode. Kuvati dok povrće ne omekša.

Kuvano povrće izvaditi, čorbu skloniti sa vatre. Ako volite možete da ispasirate sve, ja ispasiram samo krompir, šargarepu i papriku - i sve ponovo vratim u šerpu. Naliti vode da opet bude oko 1,5 l tečnosti.

Razmutiti jedno celo jaje pa dodati 2 kašike brašna. Dobro umutiti da nema grudvica. U jednu šolju sipati kutlaču čorbice pa doliti hladne vode da bude oko 1,5 dcl. To naliti u jaje, pa promešati da se lepo izjednači. Lagano usuti u čorbu, u tankom mlazu, uz stalno mešanje. Čorbu ponovo vratiti na vatru. Dodati so i biber po ukusu. Ostaviti da vri 2-3 minuta pa ponovo skloniti sa vatre. Dodati jednu veeeeliku kašiku kajmaka ili kisele pavlake, promešati da se kajmak rastopi pa posuti seckanim peršunom.

Važna napomena: ne zaboravite da izvadite klin! Hehe....

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар