петак, 30. децембар 2016.

Mažestik kocke



Ah taj Mažestik! Savršen balans pečenog lešnika, maslaca i grilijaša učiniće da posle prvog zalogaja poželite i drugi, i treći, i tako u nedogled...

Grilijaš:
200 gr šećera
200 gr celih pečenih, od ljuske očišćenih lešnika
200 gr maslaca

Fil: 
7 žumanaca 
2 cela jajeta 
9 kašika šećera 
100 gr čokolade 
200 gr maslaca 

Kora: 
7 belanaca 
140 gr šećera 
150 gr pečenih mlevenih lešnika



Prvo pripremiti grilijaš: 200 gr šećera otopiti da se dobije karamel. U to dodati 200 gr celih pečenih, od ljuske očišćenih lešnika, izmešati i odmah izručiti na tanjir ili alu foliju podmazanu uljem. Ostaviti da se ohladi. 









 Hladan karamel izlomiti na manje komade, stavljati ih u avan i usitniti, ali da nije baš sasvim sitno već onako, sa krupnijim komadima. Avan nemam pa sam za to koristila veći list papira za pečenje, u sredinu stavila malo karamela, prebacila list preko i UDRI DASKOM ZA SEČENJE. Leči dušu...





Umutiti 200 gr omekšalog maslaca. Odvojiti 1 šaku grilijaša i ostaviti ga sa strane. Ostatak dodati u maslac i dobro izmešati da se sve ujednači. 

Za fil dobro umutiti 7 žumanaca, 2 cela jajeta i 9 kašika šećera. Fil kuvati na pari uz stalno mešanje. Voda bi trebalo da lagano vri kako bi dobili fil a ne kuvana jaja. Fil je gotov kada za varjačom ostane trag na dnu šerpe. U toplo dodati 100 gr izomljene čokolade i izmešati da se čokolada otopi. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi. 

Umutiti 200 gr maslaca i sastaviti sa ohladjenim filom. 

Dok se grilijaš odmara a fil hladi pripremiti koru: umutiti penasto 7 belanaca, dodati 140 gr šećera, mutiti dok se šećer potpuno ne rastopi u belancima i na kraju lagano umešati 150 gr pečenih mlevenih lešnika. 

Pleh dimenzija 25x35cm obložiti pek papirom i izručiti smesu za koru. Peći 15-tak minuta na 175C, dok kora blago ne porumeni. Ostaviti da se kora ohladi u plehu, izvaditi je, odvojiti od pek papira i stavit na tacnu. 





Koru prvo filovati čokoladnim filom a zatim preko naneti grilijaš sa maslacem. Pošto je grilijaš prilično gust najbolje bi bilo stavljati kašičicom po malo fila pa ga onda lagano razvuči preko prvog.



Odozgo kolač posuti onim ostavljenim grilijašem. Ostaviti ga na hladnom da se dobro stegne pre sečenja. Ako baš žurite onda ga stavite u zamrzivač na jedno pola sata i nećete imati nikakvih problema sa sečenjem. 




Seći na kocke ili štangle, kako ko voli, kod mene uvek kocke, stabilnije su na tacni. Sitni kolač mora da opravda svoje ime, tako da su dimenzije kolača 2x2cm. Sitni kolači se jedu prstima!

Važna napomena: u većim količinama ozbiljno utiče na liniju, ali kad probate prvi - linija će biti poslednja stvar o kojoj ćete razmišljati... Olizati prste, mada nije po bon-tonu. 


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora.  Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар