Meni jedan od dražih kuglofa, neverovatno sočan čak i posle dva dana stajanja bez uvijanja u kese, folije, pokrivanja i skrivanja! Jednostavno, jeftino i odlično. Recept je od drage Zorice Pomoravke, pa u njegov kvalitet nema ni trunke sumnje :), jedino što sam ga u nedostatku dovoljne količine kakaoa modifikovala tako što sam jednu količinu kakaoa zamenila orasima. Ovaj recept kao i preko dve hiljade (!!!) drugih možete pogledati i na Pomoravkinom blogu, ako postoji još neko ko nije tamo gvirnuo bar jednom!
Potrebno je:
3 jajeta
200 g šećera
2 kesice vanil šećera ili 3 kašičice domaćeg
250 ml ulja
375 ml mleka + 3 kašike
450 g brašna
1 pak praška za pecivo
1 kašika kakaoa
3 kašike mlevenih oraha
1 kašika ruma
Rernu uključiti da se zagreje na 200C. Pripremiti kalup za kuglof, veći, namazati ga maslacem, posuti brašnom a višak brašna istresti. Ukoliko koristite silikonski kalup nije potrebno da ga premazujete, mada ga ja malo "zamažem" maslacem čisto iz navike, i obavezno ga stavite na neki pleh na kojem će se i peći da se ne bi prevrnuo!
Brašno prosejati sa praškom za pecivom. U drugom sudu umutiti 3 cela jajeta, dodati malo po malo šećer, vanilu, zatim ulje i 375 ml mleka i na kraju brašno. Sve dobro sjediniti. Smesu podeliti na dva dela: - jedan deo ostaje beo - za ostatak: u malo mleka od one tri kašike rastvoriti kakao tako da nema grudvice, dodati malo smese za kuglof, zatim dodati orahe i rum i ostatak od 3 kašike mleka pa sve sastaviti sa drugim delom testa. I žuta i crna smesa trebalo bi da budu iste gustine.
U kalup za kuglof prvo sipati jedan red žutog testa, preko njega red crnog i tako naizmenično. Završite žutim testom pa samo jedanput po sredini testa prodjite nožem da bi se napravile šare. Kuglof stavite u rernu, temperaturu smanjite na 180C i pecite ga oko 45-60 min. Ukoliko ga pečete u običnom, metalnom kalupu trebaće vam manje vremena, a ako koristite silikonski pečenje ide malo sporije. Ja sam pekla u silikonskom 65 min. Najbolje je da čačkalicom ili još bolje štapićem za ražnjić proverite da li je pečeno.
Ili vam se možda više svidja ovako, preliven čokoladom i posut bademima?
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар