понедељак, 16. децембар 2019.

Štanglice od suvog voća



Pre neko jutro, dok sam na kasi provlačila tone čokolade, keksa, margarina i ostalih potrepština za posne kolače, pita me prodavačica zar mi ne slavimo Aranđelovdan. 
- Ja slavim sve slave izgleda! 

Ovo je još jedan od onih obaveznih posnih, slavskih kolača, pa čak i kad nije u pitanju slava u vreme posta -  rado je viđen na tacni s kolačima. Izuzetno ukusan i fin, bogatog ukusa raznog suvog voća  između dva lista oblande... 




Potrebno je:
2 lista velike oblande
500 g šećera
3 dl vode
400 g suvih smokvi
250 g suvih kajsija
200 g suvih šljiva
300-350 g krupno seckanih oraha



Ovo je velika mera, dobićete gomilu štanglica, pa meru slobodno možete da prepolovite i filujete između dva lista male oblande. Takođe se možete poigrati količinama voća, nekog više, nekog drugog,  pak, manje. Ako se rešite da napravite punu meru, moram da napomenem da je odličan i iz zamrzivača, ništa ne gubi na ukusu, a ni na izgledu.

U dubljoj šerpi pripremiti sirup: stavite da proključa 500 g šećera sa 3 dl vode. Kad počne da ključa, smanjite temperaturu i ostavite da vri jedno 3 minuta. Za to vreme pripremite voće.

Priprema je laka, da lakša ne može biti: sve suvo voće iseckajte, ne mora nešto posebno sitno, onako na duž pa to na pola. Orahe iseckajte na krupno. Sve sipajte u sirup i kuvajte uz stalno mešanje. Smesa treba da bude gusta, kao da ste voće ubaciti u guuust med i izmešali. Voće treba da omekša i da se sjedini,  ali ipak da ostanu komadići.

Vrelom smesom filovati oblandu: donji list okrenite krupnijom stranom na gore, izručite fil, ravnomerno ga rasporedite i preklopite drugim listom oblande, ovaj put krupnija strana da bude na dole (dakle obe krupnije strane oblande su u filu). Oblandu pritisnite dlanovima da se dobro slepi, ako nešto fila iscuri, nožem ga vratite u oblandu. Stavite je na poslužavnik i pritisnite je nekim ravnim plehom, ne mora da bude bogzna koliko težek, bitno je da na oblandu naleže celom površinom, kako se gornja kora ne bi odlepljivala pri sečenju.

Kolač ostaviti da se sasvim ohladi, pa zatim seći. Koristite ravan, tanak, oštar nož ili skalpel. Ja skoro sve kolače obavezno pre sečenja ubacim u zamrzivač na jedno 15-20 minuta, pa posle glavobolje nema.



Kad oblande sečem na štanglice, ubijem se od brojanja: tri kockice u širinu i osam kockica u dužinu, to mi merka, sem kad zagubim naočare, e onda tu bude svega i svačega. <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




6 коментара:

  1. Molim vas da li oblatne prihe toga malo smocite

    ОдговориИзбриши
  2. Pozdrav Femi, ne, oblande ne kvasim, nema potrebe, samo pritisnite nečim ravnim kolač da bi se kore lepo zalepile za fil.
    Sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  3. Moja mama je to uvek pravila za slavu. Ona je uvek stavljala papir pa teske knjige . Preko je stavljala glazuru od secera u prahu i soka od limuna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, ovo je stari recept, mi smo ga uvek radili bez glazure ali, naravno, može i sa. Sve najbolje 💕

      Избриши