недеља, 15. јануар 2017.

Ružice


... ili Mandarine, kako ih ko zove. Starinski kolači, kao i svi starinski da bi se napravili potrebno je tek par sastojaka a opet uživaćete u svakom zalogaju. Izuzetno izdašni, od jedne mere dobićete tri puna velika pleha kolača, odnosno oko 100 komada, pa ako vam je to previše, prepolovite meru. Ako se, pak odlučite da ih pravite u punoj količini imajte na umu da mogu da se jedu na tri načina: odmah - topli, posle par dana - kad odstoje i lepo omekšaju, ili pošto ih izvadite iz zamrzivača i odledite - a oba procesa im ni najmanje ne škode!

Potrebno je za testo:
300 g masti
1 celo jaje
2 žumanceta
20 g svežeg kvasca
2 dl mlakog mleka
1 kašičica šećera
oko 850 g mekog belog brašna

Potrebno je za fil:
2 belanceta
16 kašika šećera
1 pakovanje vanil šećera
250 g oraha/lešnika/badema

i još za posipanje:
50-tak grama prah šećera sa malo vanile




Mleko zagrejati da bude mlako, dodati izmrvljen kvasac i 1 kašičicu šećera i promešati da se kvasac rastopi. U to umešati 6 kašika brašna. Ostaviti na toplom jedno 10-15 minuta da kvasac zapeni.

Od ostatka brašna odvojiti jedno 50 g i ostaviti sa strane - to je za posipanje. U sudu za mešenje dobro umutiti mast i jaja i odložiti mikser. U smesu dodati nadošli kvasac i lagano varjačom umešati malo po malo brašna. Kada testo postane gusto izručiti ga na pobrašnjenu radnu površinu i nastaviti sa mešenjem i dodavanjem brašna sve dok ne dobijete kompaktno testo koje se ne lepi za ruke. Trebalo bi da utošite oko 800 g brašna, računajući i ono koje ste dodali u kvasac. Posudu u kojoj ste mesili testo dobro pospite brašnom (od onih 50 g), vratite kuglu od  testa, preko posude stavite streč foliju i ostavite je na toplom da testo dobro naraste.


Za fil penasto umutiti belanca, dodati šećer i vanilu. Na kraju umešati i mlevene orahe ili lešnike/ bademe, šta već imate. Kod mene su ovaj put bili sa lešnicima jer je mm mrzelo da čisti orahe a i mene takodje, i tako sam ih upropastila sasvim ;) Smesa za fil treba da bude prilično gusta.

Kad je testo dobro nadošlo ponovo ga istresti na malo pobrašnjenu radnu površinu i premesite ga. Od testa pravite kuglice veličine oraha, svaku rastanjite i u sredinu stavite pola kašičice fila. Testo zatvoriti kao paketić. Kolače redjati u pleh obložen papirom za pečenje ako vas mrzi da perete plehove, inače može i bez papira, osnova kolača je mast tako da se sigurno neće zalepiti za podlogu prilikom pečenja.


Rernu zagrejati na 180C. Dok se rerna greje kolače ostaviti na toplom da još malo narastu. Peći ih oko 20-25 min, u zavisnosti od jačine rerne. Treba malo da porumene odozdo, dok odozgo treba da ostanu beli. Na dodir će biti još malo meki, pa vodite računa da ne pregore.


Prohladjene kolače vaditi iz pleha i obilno posuti prah šećerom i vanilom.


Zašto Ružice - zato što pri pečenju testo naraste a i fil od belanaca tako da fil obavezno bar malo "proviri" iz testa. Ja obično testo ne zatvaram čvrsto, već više onako ovlaš, volim da fil skoro sasvim izadje na površinu, da se ružice sasvim rascvetaju, a vi već po svojoj volji.


Kao što sam u uvodu rekla, možete ih jesti dok su još topli, jednostavno su neodoljivi... Posle par dana divno omekšaju, dobiju ukus keksa sa orasima tako da ih možete pripremiti za neka slavlja i nekoliko dana ranije i držati ih u zatvorenoj kutiji kako se ne bi sušili. Takodje gotove kolače možete zalediti - poslažite ih na poslužavnik, zaledite, pa preručite u kutije i zatvorite da ne povuku miris ostalih namirnica. Izvadite ih iz zamrzivača bar pola sata pre služenja, videćete da im je ukus isti!
Savršeni su u zimska nedeljna popodneva uz šolju zelenog čaja. Ili nečeg jačeg. Dok kuća miriše na vanilu... ima li šta bolje...


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар