недеља, 26. фебруар 2017.

Slatko pecivo sa kremom od vanile


Izuzetno meko i nežno pecivo, punjeno kremom od vanile i posuto "pijanim" suvim grožđem - kombinacija za mmmmm mmmm i još jednom mmmmm... Jutro sa ovom divotom je stvarno dobro jutro!

Potrebno je za testo:
50 ml mlakog mleka
10 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
1/2 kašičice šećera
320-350 g mekog belog brašna
1 kašika šećera
prstohvat soli
125 ml jogurta sobne temperature
1 dl ulja
1 jaje
brašno za posipanje

Za krem od vanile:
250 ml mleka
2 jajeta
2 pakovanja vanil šećera
2 kašike šećera
3 kašike gustina (eventualno mekog belog brašna)

+
100 g suvog grožđa
2 rakijske čašice ruma
+
1 jaje za premazivanje

Za posipanje:
malo krupnog šećera ili
malo prah šećera - nije obavezno


Suvo grožđe očistiti i preliti rumom. Ostaviti da odstoji bar jedno pola sata, povremeno promešajte da svako zrnce upije rum.

Zatim pripremiti krem od vanile: U sud za kuvanje na pari usuti 1,5 dl mleka i staviti ga da se zagreje, Posebno umutiti jaja, šećer, vanilu i gustin, dodati ostatak mleka i sve izručiti u zagrejano mleko. Kuvati dok se fil ne zgusne, oko 5-10 minuta, uz stalno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice a da fil postane nežan i vazdušast. Gotov fil treba da je gustine malo redjeg pudinga. Ohladiti ga, ne mora da bude sasvim hladan, može i malo mlak.

Za testo u mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati 1/2 kašičice šećera pa sačekati par minuta da se kvasac aktivira i zapeni.

U vanglicu prosejati brašno, pomešati ga sa jednom kašikom šećera i prstohvatom soli i u sredini napraviti udubljenje. Uliti kvasac, jogurt sobne temepature, ulje i jaje. Sve dobro izmešati, izručiti na malo pobrašnjenu radnu površinu i mesiti da dobijete meko testo ali ne sme da se lepi za ruke. Od umešenog testa formirajte kuglu, prekrijte je streč folijom i ostavite je na toplom da dobro naraste, jedno 15 minuta do pola sata će biti sasvim dovoljno.

Naraslo testo malo premesiti pa podeliti na osam jednakih delova; kuglu presecite na pola, pa na četvrt i na kraju na osminu! Od svakog parčeta testa formirajte kuglu pa je rasklagijajte u pravouganik debljne oko 4-5 mm. Testo premažite sa dve kašičice krema od vanile i pospite suvim grožđem. Uvijte u rolat. Rolat oštrim nožem ili nožem za picu presecite na pola po dužini. Okrenite isečenu stranu na gore pa oba kraja uvijte u pletenicu, a nju oblikujte u perecu.


Testo redjajte na pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti ga na toplom jedno 10-15 minuta da ponovo naraste. Rernu zagrejte na 180C. Naraslo testo premažite jednim umućenim jajetom i po želji pospite krupnim šećerom. Recept za krupni šećer možete pogledati ovde. Peći ih 20-25 minuta na 180C, dok ravnomerno ne porumene.



Gotovo pecivo izvaditi iz pleha i prohladiti. Ako ga niste posuli krupnim šećerom onda ga sad možete posuti s malo ili malo više prah šećera! Uz kafu ili hladno mleko - uživancija u svakom zalogaju.






Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар