понедељак, 27. фебруар 2017.

Špageti sa spanaćem i šampinjonima


Volim kad nešto spremam prvi put pa me ukus obori s nogu. Ove špagete su upravo takve, obaraju. Kremaste, u sosu od pavlake i gaude i sa još koječime...

Potrebno je za 2 osobe:
150-160 gr špageta
200 g šampinjona
2 čena belog luka
2 dobre šake iseckanog spanaća
100 g pršute/šunke
2 dl slatke pavlake 36% mm
1 kašika kisele pavlake
50g rendane gaude ili sličnog sira
1 kašika rendanog parmezana + za posipanje
so i biber po ukusu
par kašika maslinovog ulja



Špagete staviti da se kuvaju u 2 l posoljene vode, voditi računa da ostanu al dente. Za to vreme pripremiti sos.

Šampinjone očistiti i iseckati na listiće. Beli luk iseckati sitno. Spanać oprati, očistiti od peteljki, uviti u "cigaru" i iseckati, ne mora da bude iseckan sitno već više na rezanca. Šunku (pršut) isekcati na štapiće.

Na 2 kašike maslinovog ulja prodinstati pečurke, koliko da tečnost ispari iz njih pa dodati beli luk i šunku i kratko propržiti, da beli luk zamiriše. Sve naliti slatkom pavlakom, dodati jednu vrhom punu kašiku kisele pavlake, rendanu gaudu i parmezan, so, biber i na kraju spanać. Kuvati još samo minut-dva, koliko da spanać svene.

Špagete procediti, dodati ih u sos, lagano promešati, posuti parmezanom, preliti s malo maslinovog ulja i odmah služiti. Valjaju jedino dok su baš tople!


I ovo je jedan od onih brzinskih ručkova, ali nikako na uštrb ukusa, naprotiv! Umesto slatke pavlake možete staviti 2-3 kašike mladog kajmaka i malo običnog mleka i sve prokuvati dok se kajmak ne rastopi.


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар