уторак, 28. фебруар 2017.

Tata Mićina salata od crnog luka


Sigurna sam da ima još očeva, majki, baba, tetki ili bar strinki koje su spremale sasvim istu salatu. Pa ko vam je kriv što je niste sami zapisali i krstili njihovim imenom?!!! Ovo je salata koju nam je spremao tata i to uglavnom onda kad mama nije bila kući a razlog je bio krajnje jednostavan - nije bila najsrećnija činjenicom da se ova salata priprema u čistoj kuhinjskoj krpi! Ovako bi tata napravio salatu a krpu proprao i osušio nad "smederevcem" i mirna Bačka. Ja je nisam spremala poodavno jer nisam najsrećnija zbog činjenice da se priprema u čistoj kuhinjskoj krpi, ali evo je, dobro rashladjena uz čorbast pasulj sa domaćim suvim kolenicama, i-ha sreće! 

Potrebno je:
jedna krupnija glavica crnog luka
jedna dobra kašičica soli
oko 2-3 dl domaćeg soka od paradajza ili eventualno kvalitetniji kupovni
2- 3 kašike maslinovog ulja
čista, uštirkana, ispeglana kuhinjska krpa, inače ništa od posla!



Luk očistiti ali ostaviti "dršku" kao na slici, lakše ćete ga iseći. Zaseći ga oštrim nožem unakrst ali ne do kraja, ostavite neisečeno tek koliko je potrebno da se luk "ne raspadne".

Blago ga razdvojiti pa dobro, ravnomerno posoliti. Zatim luk uviti u krpu i izlupati ga o radnu površinu, pri tom stalno zatezati krpu kako bi luk zadržao svoj oblik. Ne morate udarati jako, ne treba ga ubiti već samo izgnječiti! Posle desetak-petnaest udaraca iz luka će početi da izlazi tečnost a sa njom i ljutina. Lagano stisnite luk u krpi i iscedite ga koliko može.



U dublji tanjir ili činiju sipajte sok od paradajza. Po potrebi ga posolite i pobiberite. U sredinu stavite luk, možete ga ostaviti tako celog ili ga iskidati na listiće. Sve prelijte s malo maslinovog ulja. Dobro ohladiti pre služenja. Peršun nije obavezan ali lepo izgleda!



Ovako pripremljen crni luk je sladak jer je tokom pripreme izgubio ljutinu. Salata za sva godišnja doba. Jede se kašikom. Velikom.


I jedna mala napomena na kraju: ipak sam maaaalčice izmenila recept - tata Mića uvek koristi obično ulje, ja stavila maslinovo, šta ću kad volim :)

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар