петак, 19. мај 2017.

Zeleni paketići

Ništa epohalno, ali ko voli kombinaciju blitve, fete i belog luka siguno će uživati. 

 Sastojci za 4 osobe:
280 g mekog belog brašna
1 kašičica soli
1 belance
150 g maslaca
1 kašika ledeno hladne vode

Fil:
150 g feta sira
2 veze ili 20-22 lista blitve
3 čena belog luka
so i biber po ukusu
1 kašika rendanog parmezana

Za premazivanje:
1 žumance + malo vode




 Prosejati 280 g mekog brašna i izmešati ga sa jednom kašičicom soli. Napraviti udubljenje pa dodati 1 belance, 150 g iseckanog maslaca i 1 kašiku ledene vode. Zamesiti čvrsto testo pa ga uviti u foliju i ostaviti na hladnom da se odmori bar pola sata.

2 veze blitve (oko 20-22 lista) oprati, očistiti od središnjeg debelog dela i iseći na sitnije komade - par listova se uvije u "cigaru" i iseče na tanko. Iseckanu svežu blitvu staviti u dublju posudu, dodati 150 g fete, 3-4 čena sitno seckanog belog luka, so, biber i 1 kašiku parmezana. Sve dobro izmešati.

Testo rasklagijati u što pravilniji pravougaonik, da bude debljine oko 3 mm. Iseći ga oštrim nožem na manje pravougaonike dimenzije 15x5cm, ivice premazati žumancetom umućenim sa malo hladne vode, u sredinu staviti fil od blitve i preklopiti na pola. Blago prstima pritisnuti da se ivice slepe. Paketiće poredjati na pleh obložen pek papirom, premazati ih ostatkom žumanceta, po želji posuti sa još malo parmezana i peći ih u rerni prethodno zagrejenoj na 200C. Peku se oko desetak minuta, koliko ga blago porumene.


U drugoj varijanti testo podeliti na tri dela, rastanjiti ih u što pravilnije krugove, filovati i blago prebaciti krajeve kako fil ne bi cureo - i imate zelenu galetu.

Treća varijanta: što se mlatiti s paketićima i galetama kad možete 2/3 testa rastanjiti u tanku koru i staviti je u okrugli kalup prečnika 22cm, odozgo fil a preko od ostatka testa iseći trake i ukrasiti pitu.

Fil je odličan ako se u njega dodaju svakojake semenke. Kod mene najčešće paketići jer su zgodni za grickanje na poslu.

P.S. Moja karnivora u slast pojeo iako je bilo zelene boje! Jeeeeeeeeee!!! :)

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар