субота, 13. мај 2017.

Dugmići s kokosom

U Americi bi se zvali Thumbprint cookies (kolači s otiskom palca!?) dok bi kod nas bili Banini ili upravo Dugmići. Kako god, i tamo preko bare a i ovde kod nas, osnova im je gotovo ista, u pitanju su samo nijanse. Ovi su mi se dopali prvo na čitanje, volim testo u koje ide krem sir ili pavlaka, kolači su tada posebno meki, prhki i sočni. Ovi su uz sve to još i sa kokosom. Originalni Radin recept sam tek malo prilagodila situaciji u frižideru (umesto krem sira koji je bio u deficitu, koristila sam kiselu pavlaku u istoj količini pa sam morala da povećam i količinu brašna). Od ove mere dobila sam oko 70 kolača prečnika od oko 5-6 cm! Dakle, ima šta da se pojede. I da se sakrije za kasnije. 

Potrebno je:
250 g omekšalog maslaca
80 g kisele pavlake ili milerama, isto sobne temperature
200 g šećera
1 žumance
1 pakovanje vanil šećera
400-420 g brašna
oko 50 g kokosa
džem, pekmez ili marmelada :)



Dobro umutiti maslac, pavlaku, jaje i šećer, dodati vanilu pa lagano umešati brašno. Testo izručiti na radnu površinu u mesiti ga dok ne utrošite svo brašno. Testo će da bude nešto mekše nego što ste navikli ali ne brinite, upravo tako i treba da bude, blago lepljivo za ruke. Napravite kuglu, uvijte je u streč foliju i ostavite testo u frižideru da se odmara bar sat vremena.

Rernu zagrejati na 180C, veliki pleh obložiti papirom za pečenje.

Pomoću kašičice od testa odvajati manje komade i praviti kuglice prečnika oko 1,5-2 cm. Kuglice dobro uvaljati u kokos. Redjati ih na pleh vodeći računa da izmedju kolača ostane dovoljno mesta jer prilikom pečenja kolači se prilično rašire.

U svakoj kuglici napraviti udubljenje drškom varjače ili prstom (ne morate baš palcem ;)) ali iz iskustva vam kažem da je bolje to raditi varjačom: rupica koju napravite bude dublja i uža, kad sipate džem on više nema gde tako da keks neće biti musav a fil neće curiti na sve strane. Dakle, kad ste izrupičarili sve kuglice, u rupice sipati džem, marmeladu ili pekmez (ovo kao da je direkt iz Djurinih kućnih čarolija došlo!) i opet iskustvo: najlakši a i najčistiji način je da džem ili marmeladu ili pekmez (ahahahaha ovo je jače od mene!) sipate u kesu za zamrzivač, odsečete joj ćošak i onda na posao!


Peći ih na 180C u prethodno zagrejanoj rerni, oko desetak minuta. Odozdo treba da porumene a odozgo da ostanu sasvim beli. Na dodir će i dalje biti prilično meki. Pečene kolače ostaviti da se ohlade u plehu pa ih tek onda vaditi.

O ukusima ne vredi raspravljati. Ovi dugmići su vrh. Dišu i mirišu.


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар