петак, 12. мај 2017.

Vafli - zdravija verzija

Volim vafle kako god da se pripreme. Isprobala sam bog zna koliko recepata, te onih originalnih belgijskih, onih američkih, a opet se vraćala domaćoj klasici. To upravo opravdava moje mišljenje da se ukusi formiraju u najranijem detinjstvu i da ostatak života provodimo u traženju tih ukusa i mirisa koji su nam se, još kao deci, urezali u sećanje. 

Ovo je recept za vafle, galete, bakin kolač (zovite ga kako hoćete i kako vam više odgovara) sa malo zdravijim namirnicama umesto klasičnih. Oni koji me poznaju dobro znaju da ne marim mnogo za najnovije trendove u ishrani ali priznajem da mi ovi vafli savršeno odgovaraju! Još samo da napomenem - odlični su i sutradan.

Potrebno je:
2 jajeta
150 ml ulja
125 ml mleka
100 g smeđeg šećera
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanil šećera
1 kašika ruma
10 kom šljiva, svežih ili zaleđenih (nije obavezno)
50 g belog mekog brašna
100 g integralnog brašna
100 g ražanog brašna
prstohvat soli



Uključiti aparat za vafle.

U vanglicu prosejati belo meko brašno, dodati prosejano integralno i ražano, s tim da iz sita izručite i mekinje koje ostanu. Dodati prstohvat soli, šećer, prašak za pecivo i sve izmešati.

U brašnu napraviti udubljenje. Dodati 2 cela jajeta, mleko, ulje, seckane šljive (ukoliko imate zaleđene, odledite ih i iseckajte), 1 kašiku ruma i 1 kašičicu vanil šećera. Lagano izmešati žicom za mućenje ako vas mrzi da uključujete mikser za 30 sekundi posla. Smesa treba da se lepo ujednači.

Peći vafle kako ih već pečete, ja sačekam da se uključi zeleno svetlo pa još desetak sekundi jer volim kad su reš pečeni.

Pospite ih prah šećerom i vanilom, ili ih zaronite u džem i uživajte...


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар