уторак, 9. мај 2017.

Bele moka tortice

Moja noćna mora: napravim kolač, ispadne suuuuuperrrrrrr i ne zapišem mere! Pa da se ubiješ samo... Moja još veća noćna mora: napravim kolač, ispadne suuuuperrrr, zapišem mere i posle deset dana papirića nigde! Tako je ta agonija trajala sve dok mi pre pet minuta nije palo na pamet: kafa ženo, kafa bre! Kafu sam stavila u fil! I onda su mi se mere vratile u funkcionalni deo mozga, ne treba mi ni papir, sve znam i bez njega al' ajd' da zapišem dok me skleroza nije sasvim dokrajčila. 

Za testo:
250 g maslaca
120 g šećera
prstohvat soli
2 kaaaaašike amareta
1 pak vanil šećera
1 žumance
450-500 g mekog belog brašna

Za fil:
400 ml mleka
4 kašike šećera
50 g gustina
2 kašike čokolade u prahu (ili kakaoa)
1 kašika instant kafe
30 g bele čokolade
1 pakovanje vanil šećera
100 g maslaca

Za ukrašavanje:
30-tak grama bele čokolade
1 kašika ulja
15-tak komada pistaćija, sitno seckanog


Umutiti 250 g maslaca, 1 žumance, dodati trun soli, 120 g šećera, 1 vanil šećer, 2 kašike amareta, postepeno dodavati brašno. Kada testo postane čvršće, izručiti ga na radnu površinu i nastaviti sa dodavanjem brašna dok se sve ne utroši. Gotovo testo uviti u foliju i ostaviti pola sata na hladnom, da se odmori.

Rashladjeno testo razvući na debljinu 5 mm. Okruglim kalupom prečnika 1,5 cm vaditi kolačiće i redjati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Peći ih na 175C oko 10 min, koliko da malo porumene odozdo. Ostaviti ih da se ohlade u plehu pa ih tek onda izvaditi.

Za fil pripremiti sud za kuvanje na pari. Pomešati gustin, čokoladu u prahu (ili kakao), šećer, vanilu i instant kafu i dodati lagano hladno mleko uz stalno mešanje, vodeći računa da se ne stvore grudvice. Izručiti u sud i kuvati na pari dok se ne zgusne, treba da bude gustine pudinga. Dodati belu čokoladu i ostaviti da se ohladi. Prekrijte fil streč folijom kako se ne bi uhvatila korica ili ga ohladite uz mešanje.

Penasto umutiti maslac i dodati ga u hladan fil. Polovinu kolačića bogato nafilovati i odozgo staviti drugi kolač.

Na blagoj vatri rastopiti belu čokoladu sa jednom kašikom ulja. Na svaki kolač staviti malu tufnicu čokolade i posuti s malo sitno seckanog pistaćija. Ostaviti kolače na hladnom da se fil stegne a keks da omekša, najbolje preko noći.


Šta da vam kažem, ovaj kolač je odličan spoj keksa sa ukusom amareta, fila od čokolade i kafe i na kraju tek trunčica blago slanog pistaćija - pun doživljaj.

Ukoliko nemate amareto, možete ga izostaviti ili u krajnjem slučaju koristite ekstrat badema, par kapi biće sasvim dovoljno.



Od ove mere dobićete oko 70 kolača, pre više nego manje!

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар