недеља, 05. март 2017.

Vanil keks sa pomorandžom i kokosom

U stvari najbolji deo ovih kolačića je dno - divno hrskav karamel oko pečenih pomorandži ušuškanih u vanila/kokos testo i sve preliveno crnom čokladom. I šta čovek još da poželi?

Potrebno je:
250 g maslaca
120 g šećera
2 pak vanil šećera ili jedan štapić vanile
1 jaje
2 pomorandže
prstohvat soli
1/2 pak praška za pecivo
100 g kokos brašna / krupnije mleven
550 g mekog belog brašna

Preliv:
50 g crne čokolade
1 kašičica maslaca
1 kašika kisele pavlake


Penasto umutiti 250 g omekšalog maslaca, dodavati redom uz stalno mućenje: 120 g kristal šećera, 2 paketića vanil šećera ili 1 šipku vanile, jedno celo jaje, prstohvat soli, sitno rendanu koru od jedne pomorandže, sok od 1/2 pomorandže, 100 g kokosa i na kraju umešati postepeno 550 g mekog belog brašna prosejanog sa 1/2 praška za pecivo.

Zamesiti čvršće testo, da se ne lepi za ruke, uviti ga u foliju i ostaviti na hladnom bar jedno sat vremena.

Jednu pomorandžu dooobro oprati sodom bikarbonom i iseći na kolutove debljine do 2mm. Svaki kolut opet iseći na 8 trouglića.

Rernu zagrejati na 180C. Pleh obložiti papirom za pečenje.

Rashladjeno testo izvaditi, odvojiti pola a drugu polovinu vratiti u frižider da se ne greje. Izvadjeno testo brzo rasklagijati na 1/2 cm i vaditi krugove prečnika 5cm. Svaki kolač okrenuti naopako i odozgo staviti trouglić pomorandže i 1/4 kašičice kristal šećera. Nije potrebno utiskivati pomorandžu, prilikom pečenja kolači narastu i ona sama utone u testo. Kolače složiti u pleh tako da sad pomorandža sa šećerom dodje na dno. Ostatak testa dodati onoj drugoj polovini iz frižidera i nastaviti sa vadjenjem kolača dokle god ima testa.

Peći ih na 180 C oko desetak minuta. Vaditi ih iz pleha tek kad se prohlade inače će pomorandža da ostane zalepljena za papir.
Otopiti na pari 50 g crne čokolade, kašičicu maslaca i 1 kašiku kisele pavlake. Sve dobro umutiti i sipati u kesu za zamrzivač. Probušiti na kesi malu rupicu čačkalicom i preliti kolače čokoladom. Ostaviti ih da se čokolada stegne.
Izdašna mera, dva ipo velika pleha od rerne, pa ako vam je to puno, prepolovite količinu sastojaka (oko tog jednog jajeta će biti problem ;) ). Odlični su i posle 2-3 dana.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.