субота, 11. март 2017.

Karamel oblande



Jedan od onih nezaboravnih recepata iz bakine kuhinje. Te oblande se nisu sekle na štanglice, daleko bilo na kockice, već smo ih sekli "na duž", s prst debljine. 

Potrebno je:
jedno pakovanje velikih oblandi
1 l mleka
800 g šećera
1 pakovanje vanil šećera ili 2 kašičice domaćeg
100 g mlevenih oraha / nije obavezno
125 g maslaca

Da se kuvaju - kuvaju se. Da to traje - traje. Činjenica je da je ovaj kolač predviđen za pravljenje na smederevcu, tada ima i daleko bolji ukus, ali ni napravljen "na struju" nije za bacanje. Naprotiv.

U dublju šerpu sipati mleko i šećer, promešati pa kuvati na tihoj vatri oko 3 sata. Mleko treba tek da vri, nikako da ključa. U početku potrebno je da promešate s vremena na vreme ali već pri kraju kuvanja tražiće više pažnje. Lako ćete primetiti kako se karamel ukuvava i zgušnjava.

Na kraju kuvanja dodati maslac, vanilu i po želji mlevene orahe i sve dobro promešati da se maslac otopi i smesa sjedini.

Fil prohladite, ne sme da bude vreo ali ne dozvolite ni da se sasvim ohladi. Vreo fil učiniće oblande žilavim a hladan se opet neće lepo upiti u kore. Oblandu nafilovati, sve sem poslednje kore, pa je pritisnuti nekim ravnim, težim predmetom (velikim plehom od rerne, recimo) i ostaviti je na sobnoj temperaturi da se fil stegne a kore da malo omekšaju.



Po želji možete ostaviti 2-3 kašike fila i malo oraha pa time premazati i posuti gornju ravniju koru.
Može se čuvati u zatvorenoj kutiji i više dana a da ništa ne izgubi na ukusu. Nećete pogrešiti ni ukoliko ovaj kolač uvrstite u svoje slavke kolače.<3<3<3



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар