недеља, 12. март 2017.

Pletenica sa filom od čokolade i lešnika


Meko testo i fantastičan fil od čokolade, lešnika, vanile i maslaca. Ja sam ga pravila u obliku pletenice mada je i kao rolat odličan, pa sad ko šta više voli!

Testo:
120+120 ml mlakog mleka
10 g suvog kvasca
2 kašike šećera
1 jaje
3 kašike jogurta
3 kašike ulja
prstohvat soli
500-550 g mekog belog brašna

Fil:
150 g lešnika
100 g maslaca
100 g tamne čokolade
4 kašike šećera
1 pakovanje vanil šećera
+
20-30 g maslaca za premazivanje



U 120 ml mlakog mleka rastopiti 10 g suvog kvasca, dodati 2 kašike šećera i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira.

U vanglicu prosejati 500 g brašna, napraviti udubljenje u sredini pa uliti kvasac, jaje, jogurt, ulje, preostalih 120 ml mlakog mleka i prstohvat soli. Zamesiti meko testo, da se ne lepi za ruke, po potrebi dodati još 50-tak grama brašna. Od testa formirati kuglu, vratiti ga u malo pobrašnjenu vanglicu, prekriti čistom suvom krpom i ostaviti na toplom mestu jedno 30-45 minuta, da dobro nadodje .

Lešnike ispeći, ohladiti i očistiti od tamne opne tako što će te ih trljati medju dlanovima. Samleti ih.

Fil pripremiti neposredno pred filovanje kako se ne bi previše stegao: umutiti 100 g omekšalog maslaca, dodati 4 kašike šećera, vanil šećer, mlevene lešnike i otopljenu čokoladu. Mutiti da se sve lepo sjedini.


Nadošlo testo blago premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini pa oklagijom rastanjiti u pravougaonik debljine oko 1 cm . Preko testa ravnomerno naneti fil. Sve uviti u jedan veliki rolat. Rolat oštrim, tankim nožem po dužini preseći na pola, pa trake uviti u pletenicu.

Kalup za hleb dim. 15x35 cm obložiti papirom za pečenje pa preneti pletenicu. Ostaviti je na toplom jedno 15-tak minuta da lepo nadodje. Otopiti malo maslaca pa je dobro premazati. Možete je posuti i s malo krupnog šećera.

Ukoliko se odlučite da pravite rolat umesto pletenice, preporučujem da testo podelite na dva dela i pravite dva rolata, jedan bi bio prevelik i predebeo.

Peći je 40-50 min u rerni prethodno zagrejanoj na 180C.




Gotovu pletenicu izvaditi iz pleha i prohladiti na žici. Po želji možete posuti s malo prah šećera. Divna i tako mirisna da ćete jedna dočekati to prvo parče!<3<3<3



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар