четвртак, 09. март 2017.

Uvrtanci


Ranije sam ih pravila samo sa belim brašnom ali ovako su mi daleko lepši. Meni jedan od dražih doručaka na poslu, kupim još samo jogurt u čaši i zaronim štapić... 

Testo:
1 dl mlakog mleka
10 g suvog kvasca
1 dl jogurta sobne temperature
1/2 dl maslinovog ulja
2 jajeta
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
250 g ražanog brašna
200 g belog mekog brašna + malo za posipanje

Premaz:
2 šake svežeg seckanog spanaća/može i blitva
1 kašika kisele pavlake
2 kašike parmezana
1 jaje
2 čena sitno seckanog belog luka

I još:
1 doobra kašika rastopljenog maslaca


U jednom decilitru mlakog mleka razmutiti 10 g suvog kvasca i ostaviti dva-tri minuta da kvasac proradi, da malo zapeni.

U posudu za mešenje prosejati 250 g ražanog brašna (može i bilo koje drugo koje volite), izručiti i mekinje koje ostanu na dnu sita, dodati 200 g prosejanog belog mekog brašna i sve dobro izmešati. Napraviti udubljenje u sredini, po obodu brašna posuti 2 kašičice soli. U sredinu sipati kvasac sa mlekom pa dodati 1 dl jogurta sobne temperature, 1/2 dl maslinovog ulja, 2 cela jajeta sobne temperature i 1 kašičicu šećera. Zamesiti testo pa ga preručiti na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti ga lagano još dva-tri minuta. Testo pokriti suvom krpom i ostaviti da nadodje 15-tak minuta.

Za to vreme pripremiti premaz: dve dobre šake svežeg spanaća uviti pa iseckati na sitno, sipati u činiju. Dodati 2 sitno seckana čena belog luka, 1 veliku kašiku kisele pavlake, 2 kašike parmezana (ili nekog tvrdog sira) i jedno celo jaje. Sve dobro izmešati viljuškom.

Nadošlo testo blago premesiti pa razvući koru debljine 1/2 cm. Premaz ravnomerno naneti preko testa. Testo oštrim tankim nožem ili radlom seći na trake dimenzija otprilike 15x2 cm i svaku preklopiti na pola. Onda je lagano uvrnuti par puta i staviti na pleh obložen pek papirom. Ostaviti ih još 10-tak minuta na toplom da nadodju.

Posebno rastopiti 1 dobru kašiku maslaca pa nadošle uvrtance blago premazati ili poprskati maslacem. Po želji ih možete posuti i s malo krupne morske soli.

Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180C oko 15-20 min, da lepo porumene.

 Hrskava korica i divno meka sredina savršeni su uz hladan jogurt ili mleko.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.