четвртак, 9. март 2017.

Tart sa jabukama


Tartove obožavam! To divno hrskavo testo koje se savršeno slaže i sa slatkim i sa slanim filovima - ma divota jedna! Mada, priznajem, kod mene uglavnom slatki, voćni filovi. Ovde vam dajem recept za jedan tako ukusan fil od jabuka, da ćete se pokajati što niste napravili duplu meru. Jabuke u karamelu uz dodatak ovoga i onoga... pa da počnem: 

Potrebno je za testo:

250 g mekog brašna
prstohvat soli 
1 kašika šećera 
120 g maslaca 
1 jaje 
2-3 kašike hladne vode

Fil: 
3 jabuke, Granny Smith ili neke kiselije, isečene na listiće
30 g maslaca
100 g šećera
sok od pola limuna
1 pakovanje vanil šećera
1/4 kašičice đumbira u prahu
1 kašičica cimeta
1 kašika gustina ili brašna
2 kašike pekmeza od šljiva ili neki po vašem izboru
po želji još: jedna šaka suvog grožđa natopljenog rumom! njami!

Ovo je mera za kalup prečnika 22-24 cm. Ja sam ovaj put pravila mini tartove, kalupi si prečnika cca 10-12 cm i dobila sam 12 "tartića". 

Testo: prosejati 250 gr mekog belog brašna s prstohvatom soli, dodati 1 kašiku šećera i 120 gr hladnog maslaca iseckanog na kocke, jedno celo jaje i 2-3 kašike hladne vode. Zamesiti testo, formirati kuglu, uviti je u streč foliju i ostaviti je na hladnom da odmori oko pola sata. 

Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na listiće debljine oko 2-3mm. Kako koje parče isečete, tako ga pospite s malo soka od limuna i promešajte da jabuka ne bi potamnela. 

Na blagoj vatri rastopiti maslac i dodati mu šećer. Ostaviti da se šećer rastopi i dobije karamel lepe tamno smedje boje. U karamel dodati jabuke i kuvati ih dok se karamel sasvim ne rastopi a tečnost koju puste jabuke malo ne uvri. Sve u svemu oko 2-3 minuta na laganoj vatri, iz povremeno mešanje da jabuke ne zagore. Dodati đumbir, vanilu i cimet i izmešati. Lagano posuti s jednom kašikom gustina i kuvati još pola minuta da se fil malo zgusne. Na kraju umešati i pekmez. Ako volite suvo grožđe onda ga kratko potopite u rum, ocedite i dodajte u fil. Ostaviti da se fil ohladi. 


Rernu zagrejati na 200C. 

Kalup za tart prečnika 22-24 cm premazati s malo maslaca. Testo razvući na veličinu pleha, preneti ga u pleh, utisnuti ivice i preći preko oklagijom kako bi uklonili višak testa. Od tog viška testa možete napraviti pletenice, cvetiće i listiće, šta god vam padne na pamet, pa time ukrasite tart. 

Preko testa ravnomerno rasporediti fil od jabuka a odozgo poredjajte ukrase od testa. 

Tart peći na 200C oko pola sata do 40 min, testo treba tek lagano da porumeni a ivice se sasvim odvoje od kalupa. Izvaditi ga i ostaviti da se prohladi. Po želji ga možete posuti s malo prah šećera, ali to je više izgleda radi nego što je zaista potrebno da bude slađi.




Ovaj fil sam koristila za brojne poslastice, inače mi je jedan od lepših filova s jabukama. Ideja za fil je "ukradena" od Sanje i samo malo sam izmenila njen recept!



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар