недеља, 19. март 2017.

Irski mafini za kišni dan


Pojma nemam da li se ovi mafini prave u Irskoj. Nadenula sam im to ime jer napolju pada kiša, ona predivna, sitna, prolećna kišica (a ja nekako tako zamišljam vreme u Irskoj) a u ove mafine ide onaj famozni Bejlis i eto ga naziv! Volim ova lenja nedeljna popodneva, naročita ako mi je subota bila udarnička, a uvek je udarnička! Hleb zamešen sinoć a ispečen rano jutros jer me je Maks probudio u pet, imao je žarku želju da samo malo protegne noge napolju, dovoljno da se razbudim... ručak za tri dana se krčka na ringli, veš opran, prostrt, nešto opeglano, uglavnom neopeglano, i konačno nešto slatko i brzo: mafini. Recept kuckam a pogled mi beži na savršen film za nedeljno popodne s punom kućom životinja, Džejms Beluši i K9, Maks parkiran ispred TV pogled ne skida s onog vučjaka, mogao bi ovaj film da gleda pet puta dnevno... 
Dobro de, evo kucam...

Potrebno je za 16-18 mafina:
2 jajeta
100 g šećera / može i smedji
1 dl ulja
1,5 dl Bejlisa (Baileys Irish Cream)
100 g crne čokolade
170 g mekog belog brašna
1 pakovanje praška za pecivo / 10 g

Za preliv:
100 g prah šećera
10 g maslaca
2 kašike Bejlisa
1-2-3 kašike vrele vode
1 pakovanje vanil šećera / 10 g
1 kašičica ulja

Za ukrašavanje:
čokolada, svakojake perlice i sl.


Rernu zagrejte na 180C. Kalup za mafine premažite maslacem ili poslažite papirne korpice.

Čokoladu iseći na kockice. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca dobro umutiti, dodati šećer i nastaviti s mućenjem dok se šećer ne otopi. Umešati žumanca. Dodati ulje, Bejlis i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Isključiti mikser pa kašikom umešati i seckanu čokoladu. Ako imate čokoladne kapljice koristite njih.

Gotovom smesom puniti korpice za mafine skoro do vrha. Peći ih na 180C oko dvadesetak minuta, mafini treba blago da porumene. Gotove pažljivo izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohlade. Pošto se od ove mere dobije oko 16-18 mafina, a kalup vam je za 12 komada, moraćete da pečete još jednu turu od 4-5-6 komada.

Dok se mafini hlade pripremiti im preliv. U dublju a užu posudu (ja koristim plastičnu mericu od 1litar) sipati prah šećer, vanilu, dodati 2 kašike Bejlisa, kašičicu ulja i parčence maslaca veličine manjeg oraha. Za početak dodati jednu kašiku vrele vode pa sve dobro izmutiti mikserom. Ukoliko je smesa još uvek gusta dodavati malo po malo vrele vode. Smesa treba da bude penasta ali nikako previše retka, kad se namaže na mafin ne sme da curi, meni nikad ne ode više od 1-1,5 kašike vrele vode.

Prohladjene mafine premazati prelivom, posuti komadićima čokolade ili svakojakom perlicama i ostaviti ih da se glazura malo prosuši. Ko ne može da čeka, ne mora, umazaće nos i moraće da oliže prste.



Ako vas ovi mafini mame toliko da ne možete da čekate kišu, imate moju dozvolu da ih napravite i u drugim vremenskim (ne)prilikama.

P.S. Ako nema Bejlisa, može i običan čokoladni liker, bilo kupovni bilo domaći, šta god da imate.<3<3<3





Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.






Нема коментара:

Постави коментар