четвртак, 2. март 2017.

Puslice / dva recepta po ceni jednog



Kako sam krenula ovde će da mi završi čitava familija! Evo stigoh i do priče o baba Dobrinki ili kako je svi zovemo Dobriji i njenim puslicama. Baba Dobrija je inače rodjena sestra mog dede. Nasledila je dobre gene od svojih roditelja pa gura li gura. Nikad ljuta, nikad neraspoložena, a loše vesti uvek dočekivala onim "a šta imaš od nerviranja - ništa!" i najvažnije - pravi puslice d'umreš! A i postupak je d'umreš... ... probala ja par puta... to brate mili traje i traje, duša ti na nos izadje od mućenja, ne samo tebi već i čitavoj užoj i široj familiji i onom mučnom komšiji što je samo svratio po švajs aparat i buksne! Doduše i jesu bile dobre. Ja vam ovde dajem dva recepta, jedan je baba Dobrijin za infarkt i moj opuštencija nevidjena. Vi odaberite. 


Puslice šefa kuhinje baba Dobrije

Potrebno je:
dublja porcelanska posuda koja se u selu zove jednostavno "onaj kameni čorbaluk"
kuhinjska krpa
dve viljuške, moraju baš viljuške i nikako žica za mućenje, baba tu bila izričita!
dva belanceta
dve čaše od dva deci kristal šećera (za one bez digitrona to je 4 dl šećera :))
jedna kašika sirćeta

Smestiti se udobno na stolicu. U krilo staviti krpu da činija ne leti i ne beži dok se belanca mute. U činiju sipati belanca. U ruku koja vam je draža uzeti dve viljuške. Mutiti belanca dok ne postanu čvrsta na dodir. Tada dodavati kašiku po kašiku šećera i nastaviti sa mućenjem. Opet dodati kašiku šećera, činiju uvaliti prvom s leva i nastaviti sa mućenjem. Dodati još šećera. Mutiti. Mutiti. Red na tatu. Mutiti. Izručiti i zadnje zrno šećera i treba li da kažem da se nastavi sa mućenjem? Ne. Dobro. Kad se šećer skoro sasvim rastopi u belancima, dodati i sirće. Sad već muti onaj ko ima najviše snage u rukama, dakle majka. Komšija je bio na izdisaju već posle osme kašike šećera i od njega na dalje nema vajde. Puslice su umućene kad izvadite viljuške iz belanaca a vrh im stoji a ona su sjajna i glatka.

Pleh podmazati hladnom mašću pa ga čitavog preliti led ledenom vodom. Otresti višak vode. Ostaće pokoja kapljica al' to ništa ne škodi. Pomoću dve kašičice vaditi male puslice i redjati ih na pleh. Peći ih na što tišoj vatri u "smederevcu". Ko pridje da doda još koje drvo, prebiti mu noge. Puslice se više suše nego što se peku. Ovako pripremljene puslice su hrskave spolja a "žvakaste" u sredini. Milina jedna ako u rukama imate još trunku snage da posegnete za još kojom...Baba Dobrija je moj šampion jer sve ovo odradi sama!

Puslice Vikend Kuvarice

Potrebno je:
mikser, običan, da radi
vanglica, bilo kakva
2 belanceta
140 g prah šećera
1 pakovanje vanil šećera
1 kašika gustina, eventualno brašna
1 kašika soka od limuna / može i sirće

U vanglicu sipati belanca, uključiti mikser i mutiti dok belanca ne postanu čvrsta na dodir. Dodavati polako malo po malo šećera uz stalno mućenje. Dodati vanilu i sok od limuna. Mutiti jedno dva-tri minuta da se šećer rastopi a belanca postanu glatka i sjajna. Na kraju dodati i brašno i mutiti još dva-tri minuta.

Rernu zagrejati na 100-120C. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Smesu za puslice sipati u dresir kesu sa zvezdastim nastavkom pa direktno na papir istiskivati puslice. Peći ih / sušiti na 100C oko 45 min do sat vremena, na dodir treba da budu čvrste i lagane kao perce a na izgled moraju da ostanu bele kao sneg. Izvaditi ih, ohladiti i navaliti. Ovako pripremljene puslice su ravnomerno hrskave sa svih strana a sredina im je suva. Ja sam sama sebi nevidjen šampion jer čitav pleh omlatim dok kažeš Puslica!








Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



4 коментара: