понедељак, 13. март 2017.

Šnicle u sosu od šampinjona


Bilo da se odlučite za junetinu, svinjetinu ili pileće belo meso, uz ovaj sos će pasovati svakako! Jednostavan, kremast sos punog ukusa, obogatiće vašu trpezu. Izvolite i prijatno!

Potrebno je (za 4 osobe):
4 deblje šnicle (meso po vašem izboru)
1 kašika masti
so i biber po ukusu

1 glavica crnog luka
10-tak kockica domaće dimljene slanine ili pančete
400 g šampinjona
1 kašičica brašna
1/2 čaše kisele pavlake
oko 2 dl vode
50-tak grama gaude
1 kašika parmezana
so i biber po ukusu
peršun
malo vlašca


Meso nije potrebno lupati, možete ga pržiti isečenog na šnicle, na "štapiće" ili čak i na kocke, kako god da vam odgovara. Ja sam ovaj put juneće meso sekla na štapiće iliti na žilijen (ah! kako to fensi zvuči!). U dubljem tiganju, na masti, ispržiti meso da lepo porumeni sa svih strana i da omekša. Ukoliko je meso žilavije (što neće biti slučaj ukoliko koristite šnicle od pilećih grudi), izvesno vreme ga dinstajte uz dodavanje vode, i tako sve dok ne omekša, pa ga onda ostavite da porumeni. Posolite i pobiberite, izvadite ga na tanjir i ostavite sa strane.

U istom tiganju, na ostatku masnoće, ispržiti jednu glavicu crnog luka isečenu na rebarca. Luk dinstati na tihoj vatri sve dok ne porumeni a zatim dodati samo 10-tak kockica domaće dimljene slanine ili pančete. Kad i slanina porumeni dodati na listiće isečene šampinjone. Sve zajedno kuvati/dinstati dok tečnost koju puste pečurke sasvim ne uvri.

Preko gotovih šampinjona lagano posuti jednu kašičicu brašna i tiganj vratiti na ringlu, promešati par puta da se brašno ne zalepi za dno pa sve naliti s pola čaše (oko 1 dl) kisele pavlake i pola čaše vode.

Sos kuvati uz postepeno dodavanje preostale vode dok ne dobijete željenu gustinu. Dodati soli i bibera ukoliko je potrebno. Vratiti meso i sve zajedno kuvati na najtišoj vatri još par minuta. Na kraju dodati gaudu i parmezan i promešati da se sir otopi. Gotovo jelo posuti seckanim peršunom i po želji i s malo seckanog vlašca. Služiti uz pire krompir (klasika nad klasikama) ili uz pirinač. Može i bez priloga. Salata po izboru!

Ovaj sos je odličan ukoliko se umesto vode nalije suvim belim vinom. A ono što vina ostane, pasovaće itekako...<3<3<3





Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар