субота, 02. децембар 2017.

Brzi integralni hleb


Ovaj hleb je toliko često kod nas na stolu, u svim mogućim kombinacijama brašna i semenki, da mi prosto čudno da recept nije moj! Pre jedno dve-tri godine sam ga pronašla na Coolinarici i od tad ga bukvalno izrabljujem. Izuzetno je jednostavan da se napravi, ne mesi se (što je današnjim mladama milo em drago :) ) a sočan je i mek. Napravićete ga pre nego što vam provri kafa, a dok je popijete i izgustirate natenane, kuća će već mirisati na svež hleb. Ima li šta lepše od tople kuhinje i mirisa hleba vikendom ujutro? 

(0riginalni recept)

Potrebno je:
450 g integralnog brašna
1,5 kašičica soli
10 g suvog kvasca
1 kašičica šećera ili meda
450 ml mlake vode



Rernu uključiti na 180C. Duguljasti kalup za hleb dim. 12x35cm obložiti pek papirom.

U sud za mešenje prosejati integralno brašno pa iz sita izručiti i mekinje koje ostanu na dnu. Napraviti udubljenje a po ivici brašna posuti 1,5 kašičicu soli.

U 1 dl mlake vode razmutiti suvi kvasac sa jednom kašičicom šećera (ili meda) i sačekati par minuta da kvasac "zapeni". Pripremljeni kvasac uliti u brašno i dodati i ostalih 3,5 dl mlake vode. Varjačom lagano mešati da se svi sastojci sjedine. Testo treba da bude prilično retko i lepljivo i to je ok.

Kad se svi sastojci sjedine, testo izručiti u pleh, malo ga poravnati, pokriti ga čistom, suvom krpom i ostaviti 15 min. na toplom da nadodje. Bez čekanja da testo naraste, za pripremu ovog hleba treba vam bukvalno 5 minuta.

Peći ga oko 30-40 min na 180C. Pečen je kada ga kucnete a on odzvanja, deluje šuplje.



Ovaj hleb možete peći i u bilo kom drugom plehu, u ovom dugačkom dobijete samo fino oblikovanu veknu. Takodje, umesto integralnog možete koristiti i kombinovati i druge vrste brašna. Napominjem da je hleb od samo integralnog malo lepljiv. Odlična kombinacija je i 350 gr integralnog, 50 gr heljdinog i 50 gr mekog belog brašna - malo se izgubi lepljivost a dobije se na ukusu. Ili 300 g integralnog i 150 g belog, kombinujte dok ne nadjete svoju omiljenu verziju ovog hleba.


U testo možete dodati i razne semenke, razmera brašna i tečnosti ostaje nepromenjena.

Ukoliko hleb želite da pospete semenkama, najpre ga premažite s malo tople vode, pospite semenke a zatim ih lagano maaaaalo utisnite dlanovima u testo, da se dobro  zalepe.



I eto ga recept, bez puno mudrovanja! <3<3<3

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.