четвртак, 30. март 2017.

Čokoladni tart s karamelizovanim lešnicima


DakleM! Ne znam šta mi je u ovom tartu draže, da li divna hrskava korica, dal' dupli čokoladni fil ili ova gomila pečenih, karamelizovanih lešnika!? Jednom davno, jako davno, pravila sam tortu koja se zvala Bidermajer torta (čuj Bidermajer, moš' misliti! :) ). Sastojala se od dve tanke korice, prvog čokoladnog fila, drugog od vanile s pečenim, karamelizovanim, usitnjenim lešnikom, trećim od slatke pavlake i onda čitava torta zalivena divnim ganaš kremom od tamne čokolade. Majko moja mila, nas šestoro je selo i pojelo čitavu tortu! Ako se pitate kako je to moguće, ja vam kažem da je moguće! Jednom ću ovde za "Priču za dž." detaljno opisati kako je do toga došlo, za sada morate da mi verujete na reč - stamanili smo je na jedan! Godinama posle toga moj drug Aca koji je učestvovao u tom poduhvatu pričao je upravo o toj torti - s pečenim, karamelizovanim, usitnjenim lešnikom s čokoladom. To je bila i inspiracija za ovaj tart. 

Za testo: 
250 g mekog brašna
prstohvat soli
1 kašika šećera
120 g maslaca
1 jaje
2-3 kašike hladne vode


Za fil: 
2 dl kisele pavlake
3 kašike šećera
1 pakovanje vanil šećera
100 gr tamne čokolade
1 jaje

Za čokoladni preliv: 
100 g tamne čokolade
1 kašika ulja
1 kašika kisele pavlake

Za posipanje: 
40 g pečenog, od ljuske očišćenog lešnika
3 kašike šećera


Testo: prosejati 250 gr mekog belog brašna s prstohvatom soli, dodati 1 kašiku šećera i 120 gr hladnog maslaca iseckanog na kocke, jedno celo jaje i 2-3 kašike hladne vode. Zamesiti testo, formirati kuglu, uviti je u streč foliju i ostaviti je na hladnom da odmori oko pola sata. 

Kalup za tart dim. 13x35 cm ili okrugli prečnika 24 cm blago premazati uljem. Rernu uključiti na 200C. 

Na blagoj vatri zagrejati pavlaku sa šećerom, vanilom i čokoladom, mešati da se čokolada sasvim rastopi. Malo prohladiti da nije vrelo, pa dodati celo jaje i umutiti da se sve lepo sjedini. 

Testo rastanjiti u pravougaonik debljine oko 1/2 cm, preneti ga u kalup pa utisnuti stranice. Višak testa uklonite tako što ćete oklagijom preći preko površine kalupa. Od tog viška testa možete napraviti ukrase za tart, ja sam ih ispekla kao vanilice i smazala s nutelom, pošto je tart morao da sačeka goste sutradan! 



Preko testa sipajte čokoladni fil, poravnajte pa stavite da se peče. Tart peći oko pola sata na 200C, ivice treba blago da porumene i sasvim se odvoje od pleha. Ostaviti da se sasvim ohladi. 

Lešnik ispeći u suvom tiganju, prohladiti ga i očistiti od tamne opne. Porcelansku tacnu ili alufoliju premazati s malo ulja. Šećer otopiti na tihoj vatri da se dobije karamel boje ćilibara, dodati lešnik i promešati. Karamelizovane lešnike izručiti na tacnu i ostaviti da se sasvim ohlade. Zatim ih staviti u avan ili izmedju dva lista papira za pečenje i usitniti ih ali da ostane i krupnijih komadića. 

Za čokoladni preliv otopiti čokoladu s kiselom pavlakom i kašikom ulja. Preliti preko tarta a dozgo pospite karamelizovane lešnike. Ostaviti da se preliv od čokolade stegne pa seći na parčiće po želji. 

A šta da vam kažem?! Ovo je tart po mojoj meri. <3<3<3







Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






Нема коментара:

Постави коментар