недеља, 26. март 2017.

Baka Ljerkine buhtle


Od kako sam nabasala na ovaj recept, ni o jednom drugom više ne želim ni da razmišljam! Slike samo mogu da dočaraju koliko su ove buhtle meke i vazdušaste, ali taj miris i ukus - za to ćete morati da zasučete rukave!

Za testo:
30 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašika brašna
100 ml tople vode
i još...
2 jajeta
180 g kisele pavlake 20%mm
1 pak vanil šećera
1 limun - sitno rendana korica
1 kašika ruma
1,5 dl kisele vode
4 kašike šećera
prstohvat soli
650-700 g glatkog brašna
i još još...
ulje, pekmez od šljiva ili džem po izboru, prah šećer i vanila



U toploj vodi rastvorite kvasac, dodajte šećer i brašno, promešajte i ostavite na toplom da kvasac nadodje.

U vanglicu prosejte 650 g mekog belog brašna, napravite udubljenje pa uspite nadošao kvasac. Jaja i sve ostale sastojke izmešajte zajedno i dodajte u brašno. Zamesite meko testo, utrošite svo brašno koje ste sipali, a ako mislite da je testo još uvek premekano, dodajte još 50-tak grama brašna. To sve zavisi od kvaliteta pavlake.

Od testa napravite kuglu, posudu blago pobrašnite i stavite testo, prekrijte čistom suvom krpom i ostavite na toplom da dobro nadodje.

Naraslo testo ponovo istresite na radnu površinu posutu brašnom i rastanjite na debljinu od 1,5 cm. Testo isecite na kvadrate, svaki bogato nafilujte džemom ili pekmezom ili pekmezom a može i pekmez, napravite loptice vodeći računa da nigde ne ostane šupljina kako pekmez ne bi iscureo tokom pečenja (a dešava se redovno).

Dlanove namažite uljem pa svaku kuglicu testa dobro premažite i slažite u podmazan pleh. Pokrijte ih i ostavite na toplom da nadodju, nek miruju jedno 30 min.

Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 35-40 min.

Buhtle prohladiti, posuti prah šećerom i vanilom pa bez trunke griže savesti navaliti na njih. <3<3<3




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар