среда, 15. март 2017.

Carske štangle


Ima ih pod različitim nazivima: Kraljica štangle, Polumeseci, Krem orah kocke, Tri-dana-u-plehu (ovaj mi je najdraži!), a kad sam krenula da nabrajam sve nazive koji se koriste onda da nastavim: Agnesa kolač, Kraljica kolača, Štanglice sa dva nadeva, Abesinci, Pariške šnite, Tri puta pečen, Buter štangle, Micikin kolač, Momina torta, Kolač iz tri dela - kao i brojni recepti koji se decenijama prenose s kolena na koleno ili s komšinice na kumu pa dalje, tako je i ovaj kolač dobio nazive po Micama, Agnesama, Momama, ali  kod nas su to uvek bile Carske štangle. Kako god ovaj pridev Carski mu baš odgovara.

Kora:
150 g maslaca
150 g mlevenih oraha
100 g mekog brašna
4 belanceta
prstohvat soli

 I fil:
4 žumanceta
100 g prah šećera
1 kašičica vanil šećera

 II fil:
150 g mlevenih oraha
100 g maslaca
100 g prah šećera
par kašika vrelog mleka

Za posipanje
2 šake mlevenih oraha, cca 50-100 g

Eventualno
još 100 g čokolade



Rernu zagrejati na 170C. Pleh dimenzija 25x35 cm obložiti papirom za pečenje.

Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli, da dobijete čvrst sneg. Posebno umutiti 150 g maslaca sobne temperature sa 150 g šećera, dodati 150 g mlevenih oraha i 100 g prosejanog brašna. Na kraju lagano varjačom, malo po malo, umešati i sneg od belanaca. Izručiti u pleh, poravnati i peći desetak minuta, kora treba da bude upola pečena pre sledećeg koraka.


4 žumanceta penasto umutiti sa 100 g prah šećera i 1 kašičicom vanile. Mutiti sve dok žumanca sasvim ne pobele. Upola pečenu koru izvaditi iz rerne i lagano je pramazati žumancima. Vratiti je da se dopeče ali temperaturu smanjiti na 150C. U zavisnosti od rerne biće potrebno još 10-15 min pečenja. Kora je gotova kada čačkalica koju zabodete u sredinu kolača izadje suva. Kolač izvaditi iz rerne, ali ostaviti ga u plehu da se sasvim ohladi.

150 g mlevenih oraha popariti s malo vrelog mleka, tek toliko da orasi budu ravnomerno vlažni, nikako natopljeni. Dobićete jednu jako gustu smesu. Ostaviti ih da se sasvim ohlade. Posebno umutiti 150 g maslaca sa 100 g prah šećera pa sastaviti sa orasima. Ovim filom premazati hladan kolač. Po želji u ovaj drugi fil može se dodati i čokolada. 100 g čokolade rastopiti i izmešati sa poparenim orasima pa tek onda dodati umućeni maslac.


Sa čokoladom ili bez, ovaj kolač zahteva da bude posut mlevenim orasima - dve šake je sasvim dovoljno.


Nikad ih nisam pravila ni sa čim drugo do sa orasima. Ovakve kakve su, ove štangle za mene su savršene! Što duže stoji ovaj kolač je sočniji i ukusniji! Zato mu onaj naziv "Tri dana u plehu" savršeno odgovara. Seći ga na štanglice tankim oštrim nožem. Čuvajte ga u dobro zatvorenoj kutiji ili dobro uvijenog kako se ne bi sušio. Ovo je divan starinski kolač koji izaziva oduševljenje kako ukusom tako i izledom. A vraća i neka sećanja...<3<3<3



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

2 коментара:

  1. U kuvaru moje pokojne mame iz 1952.g recept zaovaj kolac nosi naziv""

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verovatno ste hteli reći da se zovu Štangle kraljice Marije, je l' da? Mislim da im je to naziv i u Velikom narodnom (Patinom) kuvaru <3 .

      Избриши