четвртак, 23. март 2017.

Crostata alla marmellata

Još jedan italijanski klasik koji vodi poreklo još iz XV veka. Crostata je savršena u svojoj jednostavnosti kako pripreme tako i sastojaka. Ukus - za pamćenje. Možete je praviti s pekmezom, džemom ili marmeladom od bilo kog voća i svaki put će vas iznenaditi. Kod nas ovaj put s domaćom marmeladom od šipka. 
Potrebno je: 
250 g oštrog brašna
1 pakovanje vanil šećera 

2 kašike šećera
prstohvat soli
sitno rendana kora od pola limuna
1 belance
125g hladnog maslaca
+
oko pola tegle/300 g džema, pekmeza, marmelade po izboru
i još
1 žumance i malo ulja za premazivanje
a po želji
šaka listića badema i prah šećer sa vanilom



U posudi izmešati brašno, so, šećer i vanilu, dodati sitno rendanu koricu limuna, belance i maslac naseckan na listiće pa zamesiti mrvičasto, prhko testo.

Od testa odvojiti 1/3 i ostaviti sa strane.
Ostatak testa rastanjiti direktno na papiru za pečenje u krug veličine kalupa pa ga sa sve papirom preneti u kalup. Utisnite testo sa strane da dobije lepe šare od kalupa. Preko testa namazati marmeladu.


Ostatak testa rastanjiti i pomoću radle ili tankog oštrog noža seći trakice od kojih ćete napraviti rešetku preko pite. Prvo stavite jedan red trakice, premažite ih žumancetom blago umućenim s malo ulja, pa onda stavite ostatak trakica formirajući rešetku. I njih kao i ostatak testa premazati žumancetom.
Po želji pitu posuti listićima badema. Ostaviti je na hladom bar 1 sat.
Rernu zagrejati na 200C. Ubaciti pitu pa temperaturu smanjiti na 170C. Peći je oko 30-45 min u zavisnosti od jačine rerne. Gotova je kad lepo porumeni a ivice se ravnomerno odvoje od pleha.

<3<3<3


Gotovu pitu izvadite iz pleha sa sve papirom i ostavite da se ohladi.
Pred služenje je možete posuti i s malo prah šećera i vanile.
Udahnite duboko i odsecite veliko parče. I miris i ukus!




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар