субота, 4. март 2017.

Urmašice


Jedna orijentalna poslastica, meka i sočna. Da li ste znali da naziv duguju svom obliku koji podseća na urmu? Postoje brojni recepti i načini pripreme, mogu biti obične, s kokosom, čokoladom, orasima, od badema, a u modernijim varijantama mogu biti čak punjene i nutelom (što je mnogo - mnogo je)! Ovo je ona klasična varijanta urmašica punjenih mlevenim orasima.

Prve urmašice koje sam pravila bile su sa kokosom, svi sastojci su se merili fildžanima tako da su oni ukrasni mamini fildžani, kupljeni davnih osamdesetih na Baščaršiji ponekad imali i svoju svrhu. Te prve urmašice su, naravno, završile u kanti :) - u receptu je stajalo da se doda 7 fildžana brašna, ja dodala, testo i dalje bilo retko, dodala još dva, ono se i dalje otimalo i tako odlučim da ja u stvari ne znam da pravim urmašice i sve izručim u kantu. Mama ih, naravno, tamo i pronadje kad je došla s posla i objasni mi celu tu situaciju s brašnom i receptima: bez obzira koliko piše da treba brašna, dodaje se onoliko koliko smatramo da treba - dakle brašna po potrebi! Istog dana sam ih ponovo zamesila i nakon toga još jedno dva miliona puta! Jednom prilikom postaviću i taj recept za one zaljubljenike u kokos. I pored toga godinama sam tragala za upravo ovakvim receptom gde maslac kolačima daje onaj prefinjen miris i ukus a urmašice su meke i sočne ali opet dovoljno čvrste da se ne raspadaju natopljene sirupom. To je ujedno i ukus čuvenih "Satelita" iz valjevske poslastičarnice "Pelivan", onaj ukus detinjstva za kojim se traga ostatak života. 


Ova mera je prilično velika, dobije se četrdest urmašica, pa ako vam porodica nije ješna, lako ju je prepoloviti. 

Potrebno je:
oko 650 g brašna
350 g maslaca,sobne temperature
150 ml ulja
2 kašike jogurta
1 kašika kisele pavlake
2 jajeta
3 kašike šećera
1/2 pakovanja praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
50 g mlevenih oraha

Agda:
1 kg šećera
1 l vode
pola limuna isečenog na kolutove

Pošto se vrele urmašice zalivaju hladnim sirupom, prvo njega pripremiti. U šerpu sipati šećer i vodu pa kad provri dodati pola limuna isečenog na kolutove. Kuvati oko desetak minuta, na srednjoj temperaturi, da se dobije redji sirup, kao za retko slatko. Ohladiti.

Dobro umutiti maslac i šećer pa dodati jedno po jedno jaje, jogurt, pavlaku i ulje. Na kraju dodati brašno prosejano sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Količina brašna će malo varirati u zavisnosti od veličine jaja a i kašika koje koristite. Testo treba da bude meko, ne sme da se lepi za ruke a opet da je lako sa njim raditi.


Od ove količine testa se dobije 40 urmašica pa testo podelite na 40 jednakih delova. Od svakog komada formirati valjak dužine dlana, napraviti udubljenje u sredini i napuniti ga mlevenim orasima. Orahe malo utapkati pa dobro zatvoriti urmašicu. Tek malo je pobrašniti s jedne strane, pa tu pobrašnjenu stranu prislonite na najsitniju stranicu rendeta (na onu koja ničem drugom i ne služi :)), formirati duguljasti kolač pa ga slagati na pleh obložen papirom za pečenje. Možete ih redjati jednu uz drugu, tada će pri pečenju da porastu uvis a ostaće uske, ili ostavljajte prostor izmedju kolača, pa će biti kao ove moje.


Peći ih na 170-180C oko pola sata, treba tek malo da porumene. Vrele zaliti hladnom agdom/sirupom pa ih ostaviti na sobnoj temperaturi da lepo upiju sirup. Servirati ih bar po dve u tacnu! Ovo je stari porodični recept jedne divne Mersihe.











Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар