субота, 1. април 2017.

Cic pita


Ko će ga znati zašto je tamo neka kuvarica ovu pitu nazvala Cic Pita. Mom tati to ni najmanje nije važno. Tetka o tome verovatno nikad nije ni razmišljala o tome. A zajedničko im je da su srećni kao mala deca kad im napravim ovu pitu. 

Nekako, sticajem okolnosti, bez obzira što smo imali i letnju kujnu u kojoj je carovao Smederevac, ovu pitu sam uvek pekla u klasičnom električnom šporetu. Sve dok jednom prilikom nije nestalo struje bukvalno par minuta pre nego što sam trebala da je stavim da se peče. Tata ni jednog trenutka nije oklevao, časom naložio vatru a ja pitu stavila da se peče. Eeeeeeeee, taaaa Cic pita.... ona je bila za priču! I nikad više ista... 

Potrebno je:
1/2 kg finih, tankih kora za pitu

Za fil:
3 jajeta
1 čaša šećera
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
100 g suvog groždja
200 g mlevenih oraha

Preliv:
2 čaše šećera
vode koliko da prekrije šećer
1 pak vanil šećera ili 1 štapić vanile
1 limun, po želji

Napomena: 1 čaša=2dl


Umutiti 3 cela jajeta, 1 čašu jogurta, 1 čašu šećera i 1 čašu ulja. Odvojiti 8 kašika fila na stranu.


200 g oraha samleti na krupno (par sekundi u secku ili pola samleti a pola iseckati).

Pleh dimenzija 25x35cm obložiti papirom za pečenje ili dobro podmazati maslacem.

Redjati kore jednu na drugu, svaku koru premazati sa otprilike 1/2 kutlače fila (cca 6 -8 velikih kašika) i na svaku treću koru posuti malo suvog groždja i oraha. Redjati dok ima kora. Kad je pita spakovana oštrim nožem iseći je na kocke ili na trouglove, kako želite. Nije potrebno da se iseče baš do kraja, već samo toliko da se kasnije, kada se ispeče, lakše iseče.


Isečen kolač preliti sa onih odvojenih 8 kašika fila.

Peći na 170C oko 45-50 min dok fino ne porumeni.


Za to vreme pripremiti preliv: u šerpicu sipati 2 čaše šećera i vode koliko da prekrije šećer. Dodati malo vanile i po želji kolutove limuna. Kuvati par minuta, ne sme da bude pregusto inače će se pita ušećeriti več posle par sati (mrzim da učim na sopstvenim greškama :).




Gotov kolač ostaviti da se prohladi 15-20 min a zatim ga preliti vrelim skuvanim sirupom. Najbolje je ostaviti kolač da prenoći, a onda ga iseći i uzivati u svakom trenutku.

Najbolja stvar kod ove pite je sto je fenomenalna ako je napravite i samo sa suvim grozdjem, bez trunke oraha! Kad je sa orasima ukusom podseća na baklavu.


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар