уторак, 15. мај 2018.

Rolat s jagodama


Koliko beskajno uživam u sezoni jagoda, isto toliko uživam i u pripremi svega i svačega od njih. Ne mogu da prežalim što nemam bar jednu gredicu s domaćim i jednu s onim divnim divljim jagodama, i svake godine udarim u istu kuknjavu, i svake godine gdin Dj. mi obeća da će na proleće napraviti dve, ali kad stigne proleće uvek imamo neka važnija posla. Ali, eto i penzije za kojih dvadesetak godina (po sadašnjem zakonu) pa ćemo i jagode da gajimo tamo negde na nekoj planinčini na koju ćemo otići prvog dana penzije, gde nigde žive duše nema na 10 km, nas dvoje, tri ovce i dve gredice sa jagodama, sreća... P.S. Mojoj mami je sve jasno, i planina, i divljina, i jagode, samo joj nisu jasne te tri ovce... :) 

Kora (iliti "biskvit" boktemazo):
sve kopi-pejst odavde
4 jajeta
100+70g šećera
1 kašika vanil šećera
70 g brašna
40 g kakaoa
1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
70 g tople vode

Fil:
4 dl kisele pavlake + 2 kašike prah šećera
250 g jagoda
2 dl slatke pavlake + šećera po želji

Za ukrašavanje:
malo rastopljene čokolade, jagode, ostatak šlaga...a može i samo prah šećer



Rernu zagrejati na 180C. Veliki pleh od rerne dim. 35x40 cm obložiti papirom za pečenje, papir odozgo blago premazati ulje, najbolje nakapati ulje pa ga razmazati salvetom.

Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti pa dodati malo po malo 100 g šećera, nastaviti s mućenjem sve dok se šećer sasvim ne rastopi a belanca postanu sjajna i čvrsta na dodir. Nije potrebno prati žice od miksera, samo sve prebaciti u žumanca. Njih umutiti sa 70 g šećera i vanilom, da žumanca sasvim pobele. U posebnoj činiji izmešati prosejano brašno, kakao, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. Malo po malo dodavati suve sastojke u žumanca, pažljivo muteći na nižoj brzini, kako od brašna ne bi ste napravili oblak prašine u kuhinji :). Na kraju dodati i toplu vodu i sve mutiti da se sastojci sjedine. Isključiti mikser pa lagano, varjačom umešati sneg od belanaca. Sve izručiti u pleh, poravnati i peći na 180C oko pola sata, vreme pečenja zavisi od rerne.

Gotovu koru izvaditi iz pleha i odmah je pažljivo, sa sve papirom za pečenje, uviti u veći rolat. Ostaviti je tako da se sasvim ohladi.


Hladnu koru lagano odviti i odvojiti papir za pečenje.

Kiselu pavlaku blago umutiti sa šećerom u prahu. Jagode iseći na polovine ili četvrtine, ako su krupnije. Slatku pavlaku umutiti u šlag.

Koru prvo premazati kiselom pavlakom. Na jedan kraj poredjati jagode a preko njih lagano kašikom naneti šlag od umućene slatke pavlake. Uvek koristim mlečnu koja nije slatka, pa ukoliko želite dodajte malo šećera po ukusu, ja nisam dodavala i rolat mi je bio taman sladak. Jedan deo  odvojte za ukrašavanje, ja sam otprilike nafilovala polovinom šlaga.


Rolat pažljivo uvijte, kraj rolata neka bude na dnu. Ostavite ga na hladnom par sati da se dobro stegne, da kora upije vlažnost od fila.


Po želji ga ukrasite čokoladom otopljenom s malo ulja i maslaca, ružicama od šlaga i naravno celim jagodama. A možete ga samo posuti s malo prah šećera.

Dobro rashladjen je pravo uživanje za nepca! <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  

Нема коментара:

Постави коментар