субота, 19. мај 2018.

Ambasador torta



Pre jedno oho-ho-ho (zagrcnuh se!) godina, moja komšinica Rosa i ja smo u nekim novinama pronašle recept za Ambasador tortu i nakon prve uspešne probe godinama je pravile za sve važnje prilike, rodjendane, slave, svadbe, krštenja, veridbe, ispraćaje i dočeke! Za mene je uvek bila simbol prave domaćinske "svadbarske" torte, jaka i puna oraha i lešnika, s filom od na pari kuvanih žumanaca i čokolade, pa još maslac... a dovoljno čvrsta da preživi truckanje u kolima, par saplitanja i neiskusno sečenje konobara na licu mesta! Nema tu ništa da curi niti da beži dok se reže, svako parče ispadne savršeno. Kako ovde preseka nema (iz opravdanih razloga) ja vam preporučujem da bacite pogled na Ambasador štangle čija je osnova upravo ova torta, pa na njih dodajte još dva fila i dve korice i eto vam kako izgleda presek torte. 


Inače taj fil od žumanaca koja se umućena sa prah šećerom na laganoj vatri dugo kuvaju na pari, meni je apsolutno savršen! Zahteva malo prakse i puno strpljenja ali rezultat se uvek isplati - dobićete divan, svilenkast krem koji obogaćen maslacem, čokoladom, suvim voćem, bademom, lešnikom, kokosom... prosto miluje nepca i mami na još. Za mene nema boljeg. 


Ovo nije torta koju ćete napraviti na brzinu, niti je torta za svaki dan, ovo je torta kojom se hvalite i ne žalite vreme koje joj posvetite. 

Kore (količine su za jednu koru, peku se četiri iste):
4 belanceta
4 kašike šećera
7 kašika oraha
1 kašika prezle
1/4 kašičice praška za pecivo
2 kašike mekog belog brašna

Osnovni fil:
16 žumanaca
250 g prah šećera
1 kašičica vanil šećera
100 g čokolade za kuvanje
100 g mlečne čokolade
250 g maslaca
200 g prah šećera

I fil:
1/3 osnovnog fila

II fil:
1/3 osnovnog fila
200 g oraha

III fil:
1/3 osnovnog fila
200 g pečenih, mlevenih lešnika

Preliv:
150 g čokolade
2 dl kisele pavlake
2 kašike ulja

Za ukrašavanje:
za stranice torte: šlag od slatke pavlake ili krem šlag s mlekom
malo odvojenog preliva od kisele pavlake
perlice, celi lešnici, šta god da vam pasuje, slobodnim stilom...



Nekako sam je uvek pravila pravougaonu, pleh dim. 25x35 cm, ali koristeće iste mere možete je praviti u okruglom kalupu prečnika 26 cm, verovarno će biti malo višlja ali to ništa ne smeta.

Kako se fil kuva dugo na tihoj vatri, prvo krenem s njim: Pripremiti lončić za kuvanje na pari ili odgovarajuće posude. U četiri savršeno suve posudice odvojiti po 4 belanceta i skloniti ih sa strane. Sva žumanca sipati u jednu vanglicu. Mutiti ih kratko pa dodati 250 g prah šećera i vanilu. Nastaviti s mućenjem sve dok sasvim ne pobele, šećer mora u potpunosti da se rastopi a žumanca da postanu gusta i penasta. Izručiti ih u lončić i kuvati ih na slaboj vatri dugo, sigurno jedno 45 min, dovoljno je da fil promešate s vremena na vreme vodeći računa da se ne pojave grumuljice. Fil je gotov kada mu se količina bukvalno prepolovi a na dnu suda jasno ostane trag varjače. Dodati čokoladu za kuvanje i mlečnu i izmešati da se čokolada otopi a fil sjedini. Skloniti sa vatre i ohladiti ga, opet uz mešanje kako se ne bi uhvatila pokorica. Posebno penasto umutiti 250 g maslaca sobne temperature sa 200 g prah šećera. Sastaviti sa ostatkom fila. Fil podeliti na tri dela, neka jedan deo bude malo veći od preostala dva (ja podelim ravnomerno pa onda u prvi deo dodam po jednu dobru kašiku od druga dva dela).

Najveći deo fila treba da ostane onaj samo sa čokoladom, prvi fil. U drugi deo se dodaje 200 g mlevenih oraha a u treći deo 200 g pečenih, oljuštenih, mlevenih lešnika. Druga dva fila se dobro izmute mikserom, prilično su gusti i to je ok. Ne moraju biti na hladnom dok se spremaju kore, šta više bolje da ostanu na sobnoj temperaturi, lakše ćete namazati kore njima.


Dok se fil kuva prionuti na kore. Rernu zagrejati na 180C. Pleh dim. 25x35 cm obložiti papirom za pečenje. Premeriti za svaku koru brašno i prašak za pecivo pa ih pomešati.

Prva četiri belanceta sipati u savršeno suvu vanglicu i mutiti ih minut-dva, da postanu čvrsta na dodir. Dodati šećer i mutiti da se sasvim rastopi a belanca da postanu elastična i sjajna. Dodati brašno, umutiti pa isključiti mikser. Ručno, varjačom umešati orahe pomešane sa prezlom. Testo izručiti u pleh, pažljivo poravnjati i peći na 180 C desetak-petnaest minuta, kora treba blago da porumeni. Izvaditi je sa sve papirom za pečenje i ostaviti je da se sasvim ohladi, prevrnuti je, ukloniti papir pa je vratiti na tacnu. Hladne kore možete redjati jednu na drugu, nikako to ne raditi s vrućim korama jer će se zalepiti (neka iskustva su zaista bolna ;) ) Na isti način pripremiti i preostale tri kore.


Kore filovati sledećim redom: fil od oraha, fil od lešnika, fil od čokolade.


Preliv: na tihoj vatri otopiti 150 g čokolade sa 2 kašike ulja i 2 dl kisele pavlake. Mešati da se fil ujednači. Odvojiti jedno dve kašike za ukrašavanje a preostalim premazati površinu torte. Ostaviti da se stegne. Stranice torte premazati umućenom slatkom pavlakom (2 dl je sasvim dovoljno) ili umutiti 200 g krem šlaga od čokolade (isljučivo C šlag). Ukrasiti po želji.





Ostavite je da prenoći na hladnom ili joj dajte par sati prednosti pre nego što krenete da je sečete, ipak treba vremena da se sjedine svi ukusi a i da se spoje filovi i korice.



Dobra da bolja biti ne može! <3<3<3


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020 Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  

Нема коментара:

Постави коментар