среда, 30. мај 2018.

Pavlova


Ovo nije torta za čije ime je zaslužan neki tamo Pavle. Posvećena je jednoj čuvenoj balerini, ruskoj naravno, Ani Pavlovoj, a sam recept je predmet ljute borbe izmedju dve države. Naime, ne zna se pouzdano ko je kreator ove divote, pa pravo na nju žestoko polažu i Australija i Novi Zeland. I dok se oni tako svadjaju i prepucavaju, i jedni i drugu objavljujući nacionalne kuvare i predstavljajući ovu tortu kao svoju, ja je obogatila domaćim jagodama, malinama i kupinama, i rekla: ova je moja! Pardon, naša... pravila sam je za našu dvanaestu godišnjicu braka koja nam umalo nije promakla :) jer za razliku od velike većine ženskog roda, ja slabo baratam s tim datumima, ko će još popamtiti datum kad smo se prvi put sreli, pa verili jedanput, za nas, pa drugi put za ostatak sveta, pa svadba, pa ovO pa onO... ma dajte molim vas! Mi smo pre par godina zvali prijatelja Dušana da ga pitamo koje godine smo se venčali jer nigde ne nadjosmo venčani list! On kao iz topa: Venčali ste se one godine kad je bilo Svetsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj, znači 2006., -i tako, od tada, mi više nemamo problema s brojem godina u braku, još samo da i taj datum povežemo s nečim logičnim... 

Za Anin tutu:
4 belanceta
280 g prah šećera
2 kašike soka od limuna (može i alkoholno sirće kao zamena)
1 kašika vanil šećera
1 kašika gustina (skrobnog brašna)

Za fil:
4 žumanceta
1/2 l mleka
3 kašike šećera
1 kašičica vanil šećera
50 g gustina
125 g maslaca

Za čipku:
2 dl mlečne slatke pavlake 36% mm

I za ukrašavanje:
voće po želji
ja sam koristila maline, kupine i jagode



Ova torta je savršena za one slobodnog duha jer je sama po sebi ukras pa nije potrebno znanje iz moleraja da bi izgledala diiiiiiivno. Što je, inače, super kad nemate vremena da se još i sa molovanjem maltretirate, dovoljno je da preko ohladjene kore nabacite fil, preko fila istresete umućenu pavlaku, odozgo izručite voće i - pogled da ne skinete s nje koliko je lepa!

Veliki pleh od rerne obložite papirom za pečenje. Rernu uključite da se zagreje na 100-110C.

Sud za mućenje belanaca mora biti savršeno čist i suv a u belancima ne sme da bude ni trunčica žumanaca. Dakle, pažljivo odvojte žumanca i belanca.

Dobro umutiti 4 belanceta da postanu čvrsta na dodir pa, malo po malo, dodati šećer. Nastaviti s mućenjem dok se šećer sasvim ne rastopi a belanca postanu sjajna i elastična. Dodati i vanilu usput, onda i sok od limuna, pa nastaviti s mućenjem, videćete kakvu će drastičnu razliku napraviti dodavanje kiseline u belanca, odjednom će se zgusnuti! Na kraju dodati i gustin. Mutiti da se masa u potpunosti sjedini, mora da bude gusta i sjajna, kad izvadite žice od miksera, od belanaca treba da se formira čvrst vrh koji ne tone.

Smesu od belanaca izručiti na sredinu pleha pa kašikom formirati koru, neka ima malo udubljenje u sredini. Prečnik neka je oko 26-28 cm. Peći je na 100-110C jedno sat-sat ipo vremena, ja je posle svega ostavim u rerni dok se rerna u potpunosti ne ohladi. Ono što je važno za Pavlovu je da puslica okolo mora da bude hrskava, da kora puca, dok u sredini mora biti meka i sočna, vazdušasta. I naravno, mora ostati bela!


Pečenu koru izvaditi iz pleha, ukloniti papir i ostaviti je da se sasvim ohladi na rešetki.

Pripremiti sud za kuvanje na pari. U sud sipati 3 dl mleka i staviti da se zagreje. Umutiti penasto žumanca sa šećerom i vanilom, dodati gustin i ostatakom mleka razrediti. Sve izručiti u toplo mleko i na srednjoj vatri kuvati dok se ne zgusne. Mešati kako se ne bi stvorile grudvice. Fil je gotov kad varjača ostavi trag na dnu suda. Skloniti s vatre, prekriti streč folijom i ostaviti da se fil ohladi. Posebno umutiti 125 g maslaca i umešati u hladan fil.

Umutiti i 2 dl slatke pavlake. Ako koristite voće iz zamrzivača, ostavite da se prethodno odledi i dobro ocedi na kuhinjskom ubrusu, lepše će izgledati na torti.


Puslicu stavite na tacnu, preko nje sipajte vanil krem, zatim premažite slatkom pavlakom i pospite voćem. Ukrasite listićima nane, odmaknite se i divite se svom delu bar jedno desetak sekundi.

Meni je Pavlova najbolja odmah, dok korica ne popusti, pa preporučujem da sve pripremite za tortu i da je složite bukvalno pred serviranje. Ionako će vam to oduzeti tek par minuta vremena ;) <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  

Нема коментара:

Постави коментар