четвртак, 24. мај 2018.

Kiymali pide / turski hlepčići s mesom


Odlične, odlične pide! Moja preporuka od srca. Divni, meki i jako ukusni punjeni hlepčići. 

(originalni recept) 
Potrebno je za testo:
1 kesica (10 g) suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
3 dl mlakog mleka
1/2 kašičice šećera
550 -600 g mekog belog brašna
1 dobra kašičica soli
1/2 dl ulja

Fil:
350 g mlevenog mesa
1 manja glavica crnog luka
1/2 paprike
1 paradajz
1 kašičica sušenog peršuna
so, biber
slatka mlevena paprika

Prvo pa napomene:
- od ove mere dobićete 10 pida
- koristila sam maslinovo ulje, ni suncokretovom ništa ne fali
- koristila mešano mleveno, pola-pola svinjsko i juneće, može i samo jedno ili samo drugo, može i piletina, ćuretina, vala može i meso bizona ako imate!
- u originalnom receptu piše 1 cela paprika sitno seckana, meni to mnogo, ja stavila pola i to one iz zamrzivača,
- u originlanom kaže da ide i 1 svež paradajz, sitno seckan. Pa ide, kad ga imate svežeg, onda ga očistite od semenki, pustite da se malo ocedi pa ga iseckate na kockice. Kad nema svežeg paradajza, onda je suvi/sušeni pun pogodak. Stavila sam četiri šnite sušenog koji je onako sladunjav dao pravi ukus ovoj divoti
- stavila svež peršun, odokativno
- stavila dimljenu mlevenu papriku jer je njam!

DakleM: u mlakom mleku razmutiti kvasac i 1/2 kašičice šećera pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

U vanglicu prosejati brašno i umešati so. Napraviti udubljenje u sredini pa usuti mleko s kvascem i ulje. Zamesiti testo tako što ćete ivice brašna lagano obarati u tečnost. Testo izručite na blago pobrašnjenu radnu površinu i mesite ga par minuta da postane glatko, elastično i da se ne lepi za ruke. U zavisnosti od kvaliteta brašna utrošićete najviše 600 g, najčešće manje od toga. Od testa napravite kuglu i vratite je u malo pobrašnjenu vanglicu, prekrijte čistom, suvom krpom te je ostavite na toplom da dobro nadodje, nek se odmara najmanje 1/2 sata, pa do sat vremena.

Za to vreme pripremiti fil: iseckati luk, papriku, paradajz i peršun i sve dodati u mleveno meso. Dodati i začine, meso dobro izmesiti rukom gnječeći ga izmedju prstiju, nek postane homogena smesa. Prekriti streč folijom i ostaviti da se odmori na hladnom, u frižideru.


Naraslo testo istresti na radnu površinu, malo premesiti, formirati kuglu pa je iseći na 10 jednakih delova. Svaki deo posebno premesiti pa rastanjiti u krug prečnika plitkog tanjira (cca 20 cm), neka bude tanko. Na jednu polovinu testa sipati jednu kašiku fila (podelite fil na 10 delova), krajeve malo premazati mlakom vodom pa testo preklopiti. Ivice dobro ušuškati kako fil ne bi iscureo pri pečenju. Na isti način pripremiti i ostale pide i ostaviti ih da se odmore par minuta pre pečenja. U stvari, dok napravite poslednju, one prve dve će već biti spremne za pečenje.


Dublji i veći tiganj, najbolje teflonski, zagrejati na srednje jakoj vatri. Blago ga premazati uljem, tek par kapljica, pa peći istovremeno po dve pide. Kad porumene s jedne strane, okrenuti ih da se ravnomerno ispeku i s druge. Otprilike se peku desetak minuta, to već zavisi od jačine vatre. Slobodno možete poklopiti tiganj dok se peku, samo će pre biti gotove.


Pečene pide malo prohladiti pa, uz jogurt i mleko, ili uz neku finu salaticu, navaliti.

Nama su bile večera za desetku! A vama? <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  



Нема коментара:

Постави коментар