Iako će verovatno da vam navedena količina luka koja ide u fil delovati preterano, verujte nije! Kada luk dobro izdinstate, na laganoj vatri uz koju kap vode i duuuugo, dobićete luk divnog slatkastog ukusa, blago karamelizovanog. Upravo takva je i ova slana pita - tart. Jedna mala napomena: ja sam testo pravila od mešavine 2/3 integralnog i 1/3 mekog belog brašna, ukus je odličan ali se testo malo mrvilo i izgubilo je na hrskavosti. Ako rešite da je pravite, za prvi put moja je preporuka da je pravite ovako:
Potrebno je za testo:
(šolja je od 2,5 dl)
1,5 šolja mekog belog brašna
100 g maslaca
oko 1/2 kašičice soli
4-5 kašika hladne vode
1/2 kašičice slatke crvene paprike
Potrebno je za fil:
3 šnite pančete iseckane na kockice
1 kašika maslaca
4 mlada luka (samo beli deo, može i praziluk)
5 glavica luka, srednje velikih, srebrenac ili crveni
4 jajeta
150 g krupno rendanog ementalera ili gaude
2 dl kisele pavlake
3-4 kapi Tabasco sosa, može a i ne mora
so i biber
Pomešati brašno, so i alevu papriku pa dodati kockice hladnog maslaca. Vrhovima prstiju brzo zamesiti testo i na kraju dodati vodu i mesiti dok ne formirate loptu testa. Zamotati je u prozirnu foliju i staviti u frižider da odmori jedno sat vremena.
Crni luk naseći na rebarca, a mladi luk na kolutove. U tiganju (najvećem koji imate) prvo propržiti pančetu, bez masnoće, par minuta koliko da postane hrskava. Izvaditi je na kuhinjski papir da se ocedi. U istom tiganju otopiti 1 kašiku maslaca pa na to dodati luk i mladi luk . Dinstati ga dugo, ali da postane tek blago smedj i staklast, tečnost treba sasvim da uvri. Gotov luk izvaditi u činiju i dodati mu pančetu. Ostaviti da se ohladi.
U drugoj posudi žicom umutiti jaja, kiselu pavlaku i krupno rendani sir. Dodati soli i bibera a po želji i malo Tabasco sosa.
Prohladjeni luk dodati u umućena jaja i izmešati.
Rernu zagrejati na 180C. Pripremiti kalup za tart (ili okrugli kalup) prečnika 26 cm.
Testo rasklagijati u krug, najlakše na papiru za pečenje, pa ga preneti u pleh sa sve papirom, testo treba da ima i stranice visine oko 4-5 cm. Preko sipati fil od luka pa sve zajedno u rernu.
Peći oko 45-50 min. Pre služenja prohladiti kako bi se lakše sekao.
Divan ukus. Di-van!
Recept je odavde: KLIK!
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар