петак, 6. октобар 2017.

Praline s fiiiiinim punjenjem od karamel krema i kokosa


Od kako sam nedavno objavila slike pralina na Facebook-u, isproziva me par facebook prija što niđe recepisa za iste nema! Kažem ja njima da nije neka mudrost, čokolada, pa fil "šta ti padne na pamet", udri opet čokoladu, u medjuvremenu sve u zamrzivač i gotovo. Al' ne leži vraže, one uporne, te još izvoljevaju detaljan recept. Kud ću, šta ću, evo i recept za one koji voledu kokos. 

Potrebno je za trideset pralina:
150 g dobre tamne čokolade
4-5 kašika ulja
5-6 kašika pripremljenog svetlog karamel krema 
2-3 kašike kokosaUvek prvo pripremite fil za praline: izmešajte karamel krem iliti dulce de leche (verzija sa praškom za pecivo) sa kokosom. I jednog i drugog stavite onoliko koliko se vama svidja - ako želite gušći fil onda dodajte više kokosa i obrnuto. Meni se ova kombinacija jako dopada, ali isto tako umesto kokosa možete staviti orahe, lešnik, badem, keks... kako sam želela beli fil, tako je moj izbor pao na kokos.

Čokoladu rastopite na tihoj vatri ili na pari. Dodajte ulje. Mešajte da se čokolada i ulje sjedine. Sklonite s vatre i ostavite par minuta da se prohladi, promešajte s vremena na vreme da bi se ravnomerno prohladila.

Pripremite kalupe za praline. Kalupe pomoću četkice dobro premazati čokoladom. Zatim ih stavite na jedno deset minuta u zamrzivač. Onda iz zamrzivača. Onda opet jedan sloj čokolade, zamrzivač, završni sloj čokolade i još jedna tura zamrzivača. Konačno, svaku pralinu napunite skoro pa do vrha pripremljenim filom, ostavite jedno dva milimetra slobodno do vrha pa ih napunite ostatkom čokolade. Tupom stranom noža ili silikonskom špaklom predjite preko površine kalupa i uklonite višak čokolade. Ovo je važno jer će se praline lakše vaditi a i izgledaće urednije, ma k'o kupovne!

Ponovo ih stavite na hladjenje pa kad se i ovaj put čokolada stegne, ako ste koristili silikonski kalup malo ga rukama razvucite pa pažljivo izvadite gotove praline. Ako ste praline pravili u običnom, plastičnom kalupu, ostavite ga par minuta na sobnoj temperaturi pa blago udarajući o radnu površinu "istresite" praline.

Nastavak sledi... sledeće su na redu one s pavlakom i malinama <3<3<3

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 
Нема коментара:

Постави коментар