среда, 1. новембар 2017.

Krambl kolač s jabukama

E ovo puno volim! U stvari dovoljno mi je što je u pitanju još jedna pita od prhkog testa koje mi je slaba tačka samo tako... 

Ovo je izuzetno ukusna poslastica s jabukama dinstanim u karamelu s maslacem, i još prhko testo, i povrh svega keksići, ih! Kad god ovo pravim obavezno pevušim "malo mi za srićuuu tribaaaa" , i samo to jer ostatak pesme ne znam! Meni i to više nego dovoljno. 

Pssssst, opet receptić s jabukama... 

Potrebno je za prhko testo:
180 g maslaca
70 g šećera
prstohvat soli
200 g mekog belog brašna

Fil s jabukama:
5 jabuka (srednje veličine) Granny Smith, ili nekih drugih kiselijih
20-30 g maslaca
50 g šećera
2-3 kašike soka od limuna
cimet po ukusu
1 kašika gustina
1 pakovanje vanil šećera
i još
kašika-dve-tri finog džema od kajsija ili marmelade od šipka a ništa neće faliti ni pekmezu od šljiva
50-tak grama integralnog keksa
1 šaka seckanih oraha ili badema



Testo je čista klasika: hladan maslac iseći na listiće, dodati prstohvat soli i šećer i zamesiti čvrsto testo uz dodavanje malo po malo brašna. Ne mesiti previše kako maslac ne bi previše omekšao već samo onoliko koliko je potrebno da dobijete glatko, čvrsto testo. Napraviti kuglu, uviti je u streč foliju i ostaviti na hladnom da se odmori jedno pola sata, a može i više.

Što se fila tiče, na osnovu sopstvenog iskustva, savetujem vam da mere duplirate. Ne zato da bi imali puno fila na kolaču već jednostavno zato što ćete, isto kao i ja, redovno pojesti pola fila dok se bude hladio :) Ja jednostavno ne mogu da odolim toj simfoniji ukusa i mirisa jabuka, maslaca i začina!

Jabuke očistiti, oljuštiti i iseći na kockice veličine zalogaja. Na tihoj vatri otopiti maslac, dodati šećer i ostaviti da se lagano karamelizuje. Kad dobije boju tamnog ćilibara, u karamel dodati jabuke, cimet i vanilu. Kuvati par minuta da jabuke malo omekšaju.

Posebno dobro pomešati sok od limuna sa gustinom, da nema grumuljica. Dodati u jabuke i sve zajedno kuvati 2-3 minuta, fil treba malo da se zgusne. Skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi.

Okrugli kalup prečnika 30 cm ili pravougaoni pleh dimenzija cca 20x30 cm obložiti papirom za pečenje ili dobro premazati maslacem i posuti brašnom.

Testo razvući na veličinu kalupa, preneti ga u pleh i od njega formirati pitu (napraviti i ivice odnosno stranice pite). Ovako pripremljeno testo peći desetak minuta na 180C, koliko da tek malo porumeni.
Izvaditi ga iz rerne, premazati ga džemom, preko izručiti jabuke a povrh svega nadrobiti integralni keks i krupno seckane orahe. Sve ponovo zajedno vratiti u rernu da se lepo zapeče, jedno desetak minuta je sasvim dovoljno.

Gotov kolač izvaditi iz pleha i ostaviti na rešetki da se prohladi. Tako će testo biti fino i hrskavo.




Što se keksa tiče, nekad koristim integralni sa dodatkom suvog groždja, čokolade i sl, kad imam čajne kolutiće onda oni završe u kolaču, a ništa neće smetati ni neki drugi fini keksići.

Uz ovaj kolač jedno je sigurno: kuća će vam divno mirisati na jesen, onu divnu, svetlu, bogatu <3<3<3



Recept sam ukrala od Sanje i zauvek ga prisvojila. Uz minimalne izmene.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар